MILINOVIĆ MIŠLJENJE MIJENJA, A ĆUD...

Na jesen izmjene Zakona o oplodnji?

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 21.07.2009 15:45
  • Objavljeno 21.07.2009 u 15:13
Milinović prima čestitke stranačkih kolega jer je zakon o medicinskoj oplodnji prošao

Milinović prima čestitke stranačkih kolega jer je zakon o medicinskoj oplodnji prošao

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Odluka predsjednika Republike Stjepana Mesića da pred Ustavnim sudom pokuša osporiti Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji te sve veći pritisci domaće javnosti i udruga roditelja prisilili su ministra zdravstva Darka Milinovića da ipak razmisli o promjenama tog zakona

Ministar je u emisiji Hrvatskog radija 'Izaberi zdravlje' rekao da razmišlja o mogućim izmjenama Zakona ove jeseni. Dakle, nakon manje od tjedan dana ministar je spreman promijeniti zakon koji je do jučer tako zdušno branio.

Mesić ne odustaje od ocjene ustavnosti

Predsjednik Stjepan Mesić još je jednom ponovio da ne odustaje od zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji od Ustavnoga suda. Potvrdio je da je sinoć razgovarao s ministrom Milinovićem. Istaknuo je da želi da sud to riješi. Mišljenja je da se u konkretnom slučaju ne radi o sukobu s ministrom Milinovićem, već o različitom pristupu.

'Dobro je da je Zakon polučio ovako široku javnu raspravu', kaže ministar zdravstva dodajući da  smatra da predsjednik ima pravo na svoje ustavne ovlasti, ali kako bi volio da ga prije toga primi na razgovor o spornom Zakonu.

'Nakon prvih reakcija, odlučili smo reagirati amandmanom koji smo uskladili s Obiteljskim zakonom i ujedno stvorili zakonsko osiguranje da će dijete živjeti u stabilnoj zajednici', rekao je Milinović.

Ministar je rekao da će 'osluškivati javno mnijenje'. Svima onima koji se smatraju pogođenima Zakonom i koji misle da će imati manju mogućnost oplodnje odaslao je poruku da će učiniti sve da im pomogne, a nije ni isključio mogućnost izmjena Zakona nakon određenog vremena.

'Ako dođe do značajnijeg pada postotka djece rođene medicinski potpomognutom oplodnjom, naravno da ćemo reagirati', ustvrdio je Milinović. Istaknuo je da je namjera bila stvoriti zakonski okvir kako bi se spriječile manipulacije jajnim stanicama.

Podsjetimo, ne tako davno ministar zdravstva, inače ginekolog, obrazlažući zašto je on protiv umjetne oplodnje izvan bračne zajednice, izvalio je sramotnu izjavu: 'Ako nije spreman pred matičarom i, što je meni još važnije, pred Bogom reći sudbonosno 'da', onda nije spreman brinuti se ni o djetetu.'

Što onda misliti o ministru i čovjeku koji jedan dan strastveno brani svoje odluke, e da bi ih se sutra, a da ne trepne, odrekao?

Uostalom, praksa naknadne pameti, zapravo, prisilnog popravljanja štete koju je učinio zajedno sa svojim savjetnicima, nije novost kad su u pitanju Milinović i ova Vlada jer su već nekoliko puta brzopleto donijeli zakone koje bi ili brzo mijenjali ili bi ih srušio Ustavni sud. Više o zakonodavnom nasilju koje provodi ova Vlada možete pročitati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi