PROTIV CENTRALIZACIJE

Na izbore u Splitu izlazi Hajdukova legenda: 'Smeće ću poslati u Zagreb'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 10.03.2017 09:21
  • Objavljeno 10.03.2017 u 08:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Bivši igrač Hajduka Ivo Bego, u javnosti posljednjih godina najpoznatiji po fizičkom obračunu sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži stadiona Poljud, također se odlučio za izlazak na lokalne izbore. Kako je potvrdio za tportal, njegova nezavisna lista natjecat će se za mjesta u Gradskom vijeću Splita i u Županijskoj skupštini

Bego je prije nekoliko godina osvojio vlast u najvećem splitskom kvartu Lovretu, također sa svojom nezavisnom listom, a potom je okupio suradnike s kojima je ostvario nekoliko zahvata poput uređenja milijun kuna vrijednog dječjeg igrališta - ali i angažirao arhitekte koji su volonterski pripremili projekt uređenja Turske kule, drugog najvećeg parka u gradu, za koji će se iz europskih fondova tražiti između 10 i 50 milijuna kuna. Sada želi ući u Gradsko vijeće Splita jer, kako citira poznatu izreku, 'kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost'.

'Želim da struka bude u prvom planu, a da politika provodi njene ideje, umjesto da zauzima mjesto struke', kaže Bego za tportal. Sa suradnicima je izradio predizborni program podijeljen na dva segmenta - ono što želi postići na nacionalnoj razini i ono što smatra prioritetima na razini grada.

'Split mora imati status jednak kao i Zagreb, umjesto da nema ovlasti nad većim dijelom svog poluotoka, a država se mora decentralizirati i porezni novac mora ići izvan Zagreba sve dok se Hrvatska ne ujednači. Recimo, nema razloga da se samo zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište financira iz državnog proračuna, a što je s ostalima?', nabraja Bego.

Bego se 2014. fizički obračunao s Mamićem u svečanoj loži Poljuda

Bego se 2014. fizički obračunao s Mamićem u svečanoj loži Poljuda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Na njegovoj listi, između ostalih, naći će se sveučilišni profesor i donedavni član Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić Bilan, a u tjednima koji slijede najavljuje iznenađenja. Pravila su jednostavna: nužan uvjet za suradnike to je da su moralni, a dovoljan da su stručni. Među njima je i Hrvoje Buretić, voditelj prodaje u jednoj privatnoj tvrtki, koji upozorava da se u Splitu dogodio tzv. nizozemski sindrom.

'Doživjeli smo deindustrijalizaciju i dogodio nam se turizam, a on je uzrokovao 'nizozemski sindrom' koji je dodatno potaknuo deindustrijalizaciju', objašnjava Buretić.

Begina lista vrlo je kritična prema predloženim izmjenama splitskog GUP-a, koje smatraju dijelom pljačke započete privatizacijom, a nastavljene procesom predstečajnih nagodbi, da bi sada došao red na otimačinu javnih prostora. Obećavaju i da će se zalagati za radikalnu decentralizaciju čak i na lokalnoj razini, pri čemu bi gradski kotari i mjesni odbori primali barem četiri puta više sredstava nego dosad. Bego ima i originalno rješenje za problem deponija na Karepovcu, splitske tempirane bombe:

'Ako je sve u ovoj državi centralizirano, ako nam Zagreb odnosi novac, onda je normalno da uzme i naše škovace. Nema razloga da samo smeće ostane u Splitu', kazao nam je Bego.

Lista Ive Bege neće imati svoga kandidata za gradonačelnika, a od njih devetero koji su najavili izlazak na izbore najbliža im je, priznaju, Marijana Puljak.

'U Splitu je more bistrije od kandidata za gradonačelnika, izuzev žena', duhovit je Bego.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!