vremenska prognoza

Na istoku Hrvatske za Uskrs i do 30 stupnjeva, neki rekordi oboreni već u subotu

30.03.2024 u 22:32

Bionic
Reading

I dok će se do ponedjeljka zadržati iznadprosječna, gdjegod i rekordna temperatura zraka, te često jaka, mjestimice i olujna južina- većinom suho bit će još samo na Uskrs.

U skladu s vremenskim prognozama prošlih dana, prema još neslužbenim podatcima, koji tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, 30. ožujka 2024. godine postignuti su novi rekordi najviše dnevne temperature zraka za ožujak na sljedećim meteorološkim postajama:

  • 26 °C Bilogora
  • 27 °C Gorice pokraj Nove Gradiške
  • 28 °C Gradište pokraj Županje, Osijek, Sisak
  • 29 °C Osijek - zračna luka, Slavonski Brod
  • +12
Rekreacija na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Ivana Grgic

Uskrs još razmjerno stabilan, uz južinu ponegdje i rekordno topao

Jedan od ranijih i najkraćih Uskrsa posljednjih stotinjak godina će ponegdje u istočnoj Hrvatskoj biti još topliji od subote, s temperaturom i do 30 °C, koja bi mogla premašiti već u subotu dosegnute rekorde za ožujak. Prevladavat će sunčano uz umjeren, poslijepodne ponegdje jak južni i jugozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano povremeno s umjerenom naoblakom i umjerenim do jakim jugozapadnjakom, uglavnom u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura većinom između 23 i 25 °C, najniža jutarnja oko 10 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu dnevna temperatura zraka uglavnom do 22 °C, a uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše, većinom poslijepodne. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na moru jako do olujno jugo uz valovito i jače valovito more.

Djelomice sunčano na Uskrs će biti u Dalmaciji, a zbog jakog i olujnog juga more ponegdje i jače valovito, na otvorenom moguće i uzburkano. Najviša temperatura zraka od 19 °C na obali do 24 °C u Zagori.

Na jugu Hrvatske u nastavku blagdanskog vikenda većinom sunčano i također vjetrovito uz jako jugo. Ujutro temperatura od 15 do 17 °C, a danju do 22 °C.

  • +11
Jugo u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

I dalje razmjerno toplo

Veći dio ponedjeljka u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, razmjerno vjetrovito i toplo, a zbog saharske prašine atmosfera će vjerojatno biti još zamućenija. Prema kraju dana sa zapada jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, najprije u gorskim predjelima, a jak jugozapadnjak okrenut će na zapadnjak. Zatim do srijede promjenjivo oblačno, u utorak još povremeno s pljuskovima i grmljavinom, te svježije, uz slabiji vjetar.

I na Jadranu će se u ponedjeljak jače naoblačenje sa sjevera do kraja dana proširiti do juga, a donijet će kišu, grmljavinu i nevere. Treba računati i na mutnoću zbog prašine. Jako i olujno jugo u ponedjeljak će okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak koji će zatim biti slabiji. Pritom će se temperatura zraka malo sniziti. Pljuskovi još u utorak, osobito do sredine dana, a zatim većinom suho uz sunčana razdoblja, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.