ZBOG ŠTRAJKA

Na granici sa Slovenijom čeka se satima

27.09.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Zbog štrajka slovenskih javnih službenika u kojemu između ostalih sudjeluju carinici i policija od jutros dolazi do zastoja na graničnim prijelazima sa Slovenijom, najviše u teretnom prometu.

Kako je jutros objavio slovenski centar za prometne informacije, na ulazak u Sloveniju preko graničnog prijelazu Macelj-Gruškovje teretna vozila čekaju u prosjeku 4 sata, na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje jedan sat, a na prijelazu Pasjak-Starod dva sata. Nešto manje, od 15 minuta do jedan sat, na različitim graničnim prijelazima, čeka se i na ulazak u Sloveniju osobnim vozilima.

Ne zna se do kada će štrajk javnih službenika u kojemu sudjeluje oko 80.000 djelatnika javne uprave, policije, carine, te zaposlenika u kulturi i na javnoj televiziji i radiju trajati. Njihovi sindikati najavili su potkraj prošlog tjedna da će u štrajku ustrajati sve dok vlada ne odustane od kontroverzne odluke o zamrzavanju plaća i da su spremni na eskalaciju svog protesta. Za danas po navodima sindikalnih čelnika još nisu predviđeni novi pregovori s vladom.

Na graničnim prijelaz sa Slovenijom danas se zbog štrajka slovenskih javnih službenika u kojemu sudjeluju carinici i policajci očekuju zastoji, posebice u teretnom prometu i to na prijelazima Bregana-Obrežje, Macelj-Gruškovje i Rupe-Jelšane i Pasjak-Starod, doznaje se u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

U MUP-u očekuju da će se promet na graničnim prijelazima odvijati "bitno otežano" jer slovenski carinici i policajci temeljito provode nadzor, zbog čega se od jutros već stvaraju gužve, posebice u teretnom prometu. Riječ je tzv. bijelom štrajku.

Domaćim i stranim putnicima te auto prijevoznicima, obzirom na očekivane gužve i dužinu čekanja prelaska državne granice, policija će sugerirati alternativne pravce, no u MUP-u ističu kako se u ovakvim situacijama ne mogu izbjeći gužve, zastoji i duga čekanja.