prometni VIKEND

[FOTO] Pojačan promet na većini cesta u Hrvatskoj, ali nema kolona, čeka se samo na graničnim prijelazima sa Slovenijom

15.08.2020 u 08:43

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub javlja o pojačanom prometu na graničnim prijelazima te na najprometnijim cestovnim pravcima, a iako je Austrija svojim građanima preporučila odustajanje od putovanja u Hrvatsku, novosti o prometnim gužvama stizale su cijelu subotu i iz susjednih zemalja

Pojačan je promet na cestama u priobalju, većini cesta u smjeru unutrašnjosti kao i na pojedinim graničnim prijelazima. Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vožnja u koloni, usporeno, izvijestili su iz HAK-a.

Predvečer su se počele stvarati gužve u pravcu Zagreba, pa je tako HAK u 19.33 izvijestio kako je povećana gustoća prometa između čvora Bosiljevo 2 i čvora Lučko u smjeru Zagreba. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je bila oko jedan km, a kraća su čekanja bila na NP Demerje u smjeru Zagreba. No, ta gužva nije potrajala, pa već oko 20h nije bilo kolona ni dužih čekanja na naplati na ulasku u Zagreb.

Gužvi i čekanja navečer je bilo samo na nekim graničnim prijelazima prema Sloveniji. Oko 21.30, na prijelazu Jurovski Brod čekalo se oko sat vremena na izlazak iz Hrvatske, na Macelju pola sata, a na Rupi se isto toliko čekalo na ulazak u Hrvatsku. Na prijelazu Kaštel čekalo se oko pola sata u oba smjera.

Gužve na ulazu u Zagreb Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski autoklub

Kako je HAK javio u 17.19h, na autocesti A1 su bili povremeni zastoji između čvorova Ogulin i Karlovac u smjeru Zagreba. Ranije poslijepodne između čvorova Ogulin i Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba protezala se kolona i do deset kilometara, a uzrok je bila prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo više vozila. Kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja.

Na Istarskom ipsilonu pojačan je promet u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. Kolona je duga oko 2 km, dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

HAK javlja da je prekinut promet na staroj cesti kroz Gorski kotar u mjestu Močile kod Vrbovskog (DC3), zbog prometne nesreće. Na Državnoj cesti DC1 teretno vozilo je u kvaru između Drežnik Grada i Vaganca, pa se vozi usporeno.

Granični prijelazi Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski autoklub

Kad je riječ o situaciji na graničnim prijelazima, kolona je na graničnom prijelazu Kaštel prema Sloveniji te se čeka sat vremena na ulazak u Hrvatsku, dok je na Rupi otprilike isto toliko čeka na izlazak iz Hrvatske. Čekanje na izlazak iz Hrvatske na graničnom prijelazu Macelj iznosi oko pola sata, kao i ulazak u zemlju.

Auto-moto savez Slovenije izvijestio je u 16.22h o gužvama na granici s Austrijom koje traju cijeli dan. Tako je kolona kod tunela Karavanke sedam kilometara za ulazak u Sloveniju i tri kilometra na izlasku te se tunel, zbog sigurnosti, s vremena na vrijeme zatvara. Ranije tijekom dana kolona je dosezala čak i 17 kilometara te se na prijelaz čekalo i do tri sata. Na graničnom prijelazu Šentilj kolone su duge tri kilometra u pravcu Austrije i oko jedan kilometar na ulasku u Sloveniju.

  • +7
Gužva na Lučkom Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama u priobalju, većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti kao i na graničnim prijelazima te u trajektnim pristaništima. Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vožnja u koloni, usporeno.

Također, povodom blagdana Velike Gospe na prilaznim cestama marijanskih svetišta očekuje se veći broj pješaka hodočasnika pa iz HAK-a ostale sudionike u prometu pozivaju na pojačan oprez.