epidemiija koronavirusa

Na glasanje možete i s nevažećom osobnom iskaznicom; pogledajte samo kada je istekao rok važenja

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 12:03
  • Objavljeno 02.07.2020 u 12:03

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Za vrijeme glasovanja, 5. srpnja, građani mogu koristiti osobne iskaznice kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, jer je izmjenama Zakona omogućeno njihovo daljnje korištenje, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova

Obzirom na stanje uzrokovano epidemijom bolesti COVID-19 i potrebu daljnjeg odgovornog ponašanja i pridržavanja epidemioloških mjera podsjećamo građane da im je, kroz dopune pojedinih zakona, omogućeno daljnje korištenje isprava kao što su osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola ako im je rok važenja istekao, tijekom trajanja epidemije koronavirusom, počevši od 11. ožujka 2020. godine, priopćili su iz MUP-a.

Navedene isprave građani će moći koristiti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Iz MUP-a podsjećaju građane kojime je nužno potrebna nova putovnica radi putovanja u pojedinu državu da je mogu ishoditi na mjestima obavljanja upravnih poslova, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta.

'Građani koji moraju ishoditi putovnicu u žurnom postupku zahtjev mogu podnijeti u Policijskoj upravi zagrebačkoj, gdje će im se putovnica izdati u roku od 48 sati od podnošenja zahtjeva, ali mogu zahtjev za žurnu putovnicu podnijeti i u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi, gdje će im se putovnica izdati u roku od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva.', navode u MUP-ovom priopćenju.

Obaviještavaju i da će se s osobnim iskaznicama kojima je rok važenja istekao počevši od dana 11. ožujka 2020. godine, kada je u Hrvatskoj proglašena epidemija bolesti COVID-19, građani i dalje moći koristiti prilikom glasovanja na biračkim mjestima 5. srpnja 2020.