HRVATSKA SOCIJALNA DRAMA

Na dražbi dnevno završi 25 domova

18.05.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Sutra će čak 27 obitelji u Hrvatskoj i službeno ostati bez svojih kuća ili stanova koje će država pokušati prodati na dražbi jer su ih njihovi vlasnici izgubili u ovršnim postupcima zato što nisu mogli plaćati obveze za koje su ih založili. Pokazuje to Očevidnik nekretnina koji vodi Hrvatska gospodarska komora i u kojem su jučer bile evidentirane čak 1.052 nekretnine koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama i sudovi ih prodaju na javnim dražbama, otkriva Novi list

Među tim nekretninama najviše je kuća, čak 346, a oglašena je i prodaja 133 stana. U manje od mjesec dana, odnosno do 16. lipnja, sudovi će pokušati prodati 422 kuće i stana, pokazuje raspored dražbi, a uz to prodat će se još osamdesetak kuća koje se posebno vode zato što u njima još uvijek netko živi ili se u zemljišnim knjigama ne vode kao nekretnine. To znači da će u 20 radnih dana sudovi prodati više od 500 domova ili nekretnina u kojima njihovi vlasnici ne žive. U prosjeku to znači da će na dražbi svaki dan završiti 25 kuća ili stanova, zaključuje Novi list

'Posljedica je to svjetske gospodarske krize, koja je uzrokovala gašenje mnogih radnih mjesta, stečajeve, gubitak ili smanjenje već uhodanih poslova i dovela do toga da mnogi koji su se zadužili kupujući nekretnine (prvenstveno stanove, kuće, ali i kuće za odmor) nisu u mogućnosti otplaćivati kredite, kao ni podmirivati druge obaveze', ocijenila je za Novi list Lidija Švaljek, direktorica Centra za poslovne informacije HGK. Ona procjenjuje da će broj ovrha sigurno rasti još jedno određeno vrijeme, bez obzira što banke nastoje s dužnicima pronaći neko kompromisno rješenje.

Dvostruko je to 'jači' tempo prodaje na dražbi nego u posljednja dva mjeseca prošle godine, kad se prodavalo po 12 domova dnevno, a čak pet puta više nego krajem 2009. kad je dražbovano po pet kuća ili stanova svakog dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja oglašava se prodaja čak dvostruko više stanova nego u zadnja dva mjeseca prošle godine, od sredine listopada do kraja prosinca, kad je u prodaju išlo 65 stanova. Broj kuća koje će se prodavati u sljedećih mjesec dana za 30 posto je veći nego što je bila njihova prodaja u dva zadnja lanjska mjeseca.

No uvjerljivo najgori dan u sljedećih tridesetak dana bit će 2. lipnja kada će na bubnju u cijeloj Hrvatskoj završiti čak 25 kuća i 19 stanova, odnosno 44 nekretnine koje su donedavno bile nečiji domovi.

Uz kuće i stanove, prodaje se i desetak stambeno-poslovnih objekata te 50 zgrada. Početna cijena po kojoj se ta imovina prodaje veća je od 600 milijuna kuna, no građani zapravo gube najmanje dvostruku vrijednost jer se nekretnine prodaju za dvije ili jednu trećinu procijenjene vrijednosti.
Kad se tome dodaju livade, oranice, građevinsko zemljište te nekretnine iz rubrike ostalo, iza koje se zapravo također skrivaju kuće i stanovi, livade ili vinogradi, ukupno će se u mjesec dana na dražbi trgovati s početnom vrijednošću većom od milijardu kuna. Rekord je to otkad se vodi Očevidnik nekretnina, a iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da 'broj ovrha neprestano raste'.