GADAFI NA PUTU ZA BURKINU FASO?

Na desetke vozila iz Libije iznosilo zlato i novac

06.09.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Veliki broj libijskih vojnih vozila prešao je granicu s Nigerom u pustinji možda u okviru tajno dogovorenog pokušaja Moamera Gadafija da nađe utočište u jednoj prijateljskoj afričkoj državi, rekli su u utorak francuski i nigerski vojni izvori agenciji Reuters

Libijski pobunjenici koji su svrgnuli Gadafija prije dva tjedna rekli su također da misle da je oko desetak drugih vozila koja su prešla granicu prevozilo zlato i novac, vjerojatno uzete iz podružnice libijske središnje banke u Gadafijevu rodnom gradu Sirtu.

Vojni izvori su rekli da je konvoj od 200 do 250 vozila nigerska vojska pratila do grada Agadeza na sjeveru Nigera. Konvoju bi se, po francuskom vojnom izvoru, na putu za susjednu Burkinu Faso, koja je bivšem libijskom čelniku ponudila azil, mogao pridužiti Moamer Gadafi.

Francuska, Niger i Burkina Faso, kao i nove libijske vlasti i NATO, rekli su da ne znaju gdje se Gadafi nalazi te da ne znaju za bilo kakav sporazum da ga se pusti u inozemstvo gdje bi se sklonio od Libijaca i Međunarodnog kaznenog suda koji mu želi suditi.

Televizija Al Arabija prenijela je izjavu nigerskog ministra vanjskih poslova Bazuma Muhameda da Gadafi nije u u konvoju koji je stigao u ponedjeljak navečer, najvjerojatnije preko Alžira. Jedan od suradnika francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja je rekao da 'nemaju nikakve određene informacije koje bi ukazivale da je ondje i Gadafi'.

Te izjave, međutim, ne proturječe francuskom vojnom izvoru koji je rekao da bi se 69-godišnji Gadafi i njegov sin Saif al-Islam mogli kasnije pridružiti konvoju na putu za Burkinu Faso.

Burkina Faso, koja je kao i Niger bila francuska kolonija a od Libije je dobivala veliku pomoć, Gadafiju je ponudila utočište prije dva tjedna, ali je i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao novu libijsku vladu.

Ministar vanjskih poslova Burkine Faso, Yipene Djibril Bassolet, rekao je da Gadafi može doći egzil u njegovu zemlju iako je ona potpisala sporazum s Međunarodnim kaznenim sudom po kojem je dužna osumnjičenike predati u Den Haag. Predsjednik Blaise Compaore je, kao i Gadafi, vlast preuzeo vojnim udarom a Burkinom Faso vlada 24 godine.