SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Ministarstvo odgovorilo Vučiću: Vi ste izvršili etničko čišćenje i genocid, ne mi!

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 07.08.2018 10:10
  • Objavljeno 07.08.2018 u 10:00
Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i srpski predsjednik Aleksandar Vučić

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i srpski predsjednik Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Usporedba s nacističkim režimom je zamjena teza jer upravo je režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon II. svjetskog rata, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirajući na izjave iz Srbije

Izjave o Republici Hrvatskoj izrečene u povodu obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja" su "zlonamjerne i potpuno neutemeljene", navodi MVEP u priopćenju kojim odbacuje izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba".

"Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova", piše MVEP.

Podsjeća da se u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

To je "jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima", piše MVEP.

Napominje da je pred Srbijom još dug put u suočavanju s prošlošću.

"Teza da su 'Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju', izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede", stoji u tekstu.

Srbijanski dužnosnici umjesto toga nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske, dodaje se.

"Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj", podsjeća MVEP.

  • +8
  • +5

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Poziva Srbiju na odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama. 

To je  "jedini pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje", piše MVEP i napominje da "nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu".

Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!