NA SIGURNOM

MVEP: Grupa od 57 Hrvata poletjela je iz Tel Aviva za Beč

09.10.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Grupa od 57 hrvatska državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog aviprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Ministarstvo je istaknulo kako su uz njih cijelo vrijeme u zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu.

"Od prvog dana MVEP brine o povratku naših državljana u Hrvatsku te nastavlja koordinirati napore kako bi se ostatak hrvatskih državljana vratilo svojim domovima. Sutrašnjim letom predviđen je povratak preostalih hrvatskih hodočasnika, naravno vodeći računa o sigurnosnoj situaciji i mjerama", navodi MVEP.

Napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud Issa / Zuma Press / Profimedia

Izrael, inače, očekuje da Hrvatska i sve slobodne zemlje proglase Hamas terorističkom organizacijom, rekao je u ponedjeljak izraelski veleposlanik Gary Koren u razgovoru Hini.

Premijer Andrej Plenković ponovno je u ponedjeljak osudio "brutalne" terorističke napad Hamasa na Izrael te izvijestio da se više od 50 hrvatskih državljana upravo nalazi na putu prema Hrvatskoj, a sutra se očekuje i povratak hodočasnika. Veleposlanstvo RH u Izraelu vodi računa o svojim državljanima koji su u s njime u kontaktu, rekao je Plenković danas u Varaždinu. "To su hodočasnici i turisti, ali prije svega Hvati koji ondje žive". "Zasad se prema našim podacima nikome nije dogodilo ništa", naglasio je.

Hamas je u subotu iznenada napao Izrael na što su su izraelske snage odgovorile bombardiranjem ciljeva u Gazi. Broj mrtvih i ranjenih neprekidno raste s obje strane. Europska unija i Sjedinjene Države Hamas već smatraju terorističkom organizacijom, a Izrael očekuje isto od svih slobodnih zemalja u svijetu, svih demokracija, uključujući Hrvatsku, rekao je Koren.