ODGOVOR ADOPTI

Murganić: Za promjenu OIB-a djece posvojene prije 2015. potrebno doraditi propise

06.02.2018 u 13:19

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u utorak da je za promjenu OIB-a djece koja su posvojena prije 2015. potrebno doraditi propise, dok je za djecu posvojenu nakon te godine to već omogućeno postojećim zakonom.

Na problem kršenja prava na privatnost i zaštite osobnih podataka djece posvojene prije 2015. godine upozorila je u ponedjeljak Udruga za potporu usvajanja Adopta, procijenivši da čak tri tisuće posvojene djece ima stari OIB zbog čega doživljavaju neugodnosti u svakodnevici i teža kršenja privatnosti.

 "Djeca koja su posvojena od 2015. godine mogu na zahtjev posvojitelja dobiti novi OIB, a za ovo retroaktivno moramo doraditi naše propise, sve u cilju poboljšanja prava i zaštite djece i njihovu dobrobit", izjavila je ministrica Murganić na proslavi 15. obljetnice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

 Naglasila je kako će se njezino ministarstvo dalje truditi da se kod promjena propisa rukovodi dobrobiti i zaštitom djece.

 Na novinarski upit o privatnim autobusnim prijevoznicima u Slavoniji i Baranji, koji navodno otkazuju linije zbog čega tamošnje stanovništvo ima poteškoće, ministrica Murganić je kazala kako je to nedopustivo te da se na tome mora poraditi.

  • +29
Sva lica Nade Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

 "Nedostatak autobusnih linija u udaljenim seoskim područjima je nedopustiv. Na tome se može i mora poraditi i sigurno ćemo u tom pravcu donositi zajedno odluke", poručila je.