SKANDAL SE ŠIRI

Murdochovi mediji špijunirali i Gordona Browna

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 12.07.2011 14:59
  • Objavljeno 12.07.2011 u 14:18
Gordon Brown s obitelji

Gordon Brown s obitelji

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Skandal ilegalnog prisluškivanja koji je doveo do zatvaranja 168 godina starog tabloida News of The World širi se i na druge medije News Internationala, britanske kompanije medijskoga carstva Ruperta Murdocha, News Corporation, jer BBC i The Guardian, mediji koji najozbiljnije i najpredanije raskrinkavaju cijelu aferu, otkrivaju da su najmanje tri Murdochova lista, uključivši The Sunday Times i The Sun u deset godina prisluškivali tadašnjega ministra financija, a kasnije i britanskog premijera Gordona Browna

The Guardian tvrdi da su, po svemu sudeći, bili špijunirani i princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornuallesa, te još desetak članova kraljevske obitelji čiji su mobiteli bili prisluškivani.

Pokušaji da se nadzire život Gordona Browna idu od informacija o njegovu plaćanju poreza, stanju bankovnih računa, policijski dosje, apsolutno sve, pa čak do detalja zdravstvenog kartona njegova krhka sina Frasera koji od rođenja boluje od teškoga plućnog oboljenja. Tada je direktorica The Suna bila sadašnja glavna Murdochova savjetnica, Rebekah Brooks, koja je u listopadu 2006. nazvala bračni par Brown kako bi ih obavijestila da njezin list zna detalje o zdravstvenom stanju maloga Frasera koji je tada bio star četiri mjeseca.

The Guardian smatra da je to bilo očito kršenje Zakona o zaštiti podataka te veliki udarac obitelji Brown koja se tek navikavala na tešku dijagnozu koja je objavljena, u očitom kršenju novinarske etike, na stranicama The Suna.

No to nije bila prva takva nesreća Brownovih s carstvom Murdocha. Pet godina ranije, njegovi su mediji otkrili da je prva beba toga bračnog para, Jennifer, rođena 28. prosinca 2001. imala krvarenje mozga i da je bila na rubu smrti. Beba je preminula 6. siječnja 2002. The Guardian donosi informaciju da je Scotland Yard (londonska metropolitanska policija) našla informacije o premijeru Brownu i njegovoj supruzi Sarah u dokumentaciji koja je otuđena privatnom detektivu Glennu Mulcaireu, čovjeku koji je vršio tajna ilegalna snimanja za potrebe tabloida News of The World.

List izvještava i o tome da je banka Abbey National kazala policiji kako se 2000. jedan čovjek šest puta lažno predstavljao kao Gordon Brown kako bi dobio informacije o bankovnom statusu tadašnjeg ministra. Odvjetnik banke pisao je listu The Sunday Timesu obavještavajući uredništvo da se netko iz redakcije nezakonito pokušava domoći povjerljivih informacija o Brownu. Poznato je i da je The Sunday Times koristio usluge bivšeg glumca Johna Forda, koji je dobro oponašao glasove političara i uglednika, a kako bi dobio povjerljive bankovne informacije.

Drugi načini dobivanja informacija o Brownu, kako se navodi u The Guardianu, tiču se detalja iz rada njegovih odvjetnika koji su dobiveni uslugama profesionalnih hakera. Navodi se i da su korištene plaćene usluge kompromitiranog i korumpiranog policajca koji je 2003. prodao policijske podatke o Brownu.

'Primamo na znanje sve tvrdnje koje su danas objavljene u vezi Gordona Browna, a kako bismo mogli što bolje istražiti navode, molimo da nam se dostavi sva potrebna informacije i svi odgovarajući dokazi', stoji u reakciji koncerna News International.

Dolazak samoga Roberta Murdocha kako bi nadzirao krizu (Murdochu i njegovim ključnim ljudima ne silazi osmijeh s lica, što možda jest preporuka PR-ovaca, ali jako iritira građane i konkurenciju) ima i poslovnu strategiju. Naime, prošireno je mišljenje kako je odlučio žrtvovati tabloid News of The World i naizgled baciti na ulicu 250 ljudi, kako bi spasio puno veći kolač, a to je kupnja 100 posto dionica televizijskog satelitskog providera BskyB-a (a što mora odobriti britanski parlament), od čega Murdoch već kontrolira 39 posto vrijednosnih papira.

Iako je operacija preuzimanja BskyB-a već bila dogovorena i amenovana od Vlade, Ed Miliband, vođa opozicije (laburist), zatražio je da se konačna odluka obustavi do zaključenja istrage o nelegalnim prisluškivanjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi