ne podnose prijave

Policija više ne reagira na izvikivanje pozdrava 'Za dom spremni', a evo čime to opravdava

08.08.2019 u 09:21

Bionic
Reading

Izvor iz MUP-a prebacio je krivnju oko nepostupanja zbog uzvika "Za dom spremni" u Splitu i Kninu s policije na sudove koji ne postupaju po policijskim prijavama, piše u četvrtak Jutarnji list

"Policija sigurno nije problem, ne znam zašto tolika vika na njih", kazao je Jutarnjem listu visoki izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman, a s kojim su razgovarali o činjenici da dvije policijske uprave nakon proslave obljetnice akcije Oluja tvrde kako neće pokretati prekršajne postupke protiv Marka Perkovića Thompsona i bivših pripadnika HOS-a zbog javnog izvikivanja pozdrava "Za dom spremni".

Taj su pozdrav na nedjeljnom koncertu na splitskoj rivi na početku izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" uzviknuli Marko Perković i njegova publika (u publici je bilo i ustaških obilježja), a dan kasnije pri obilježavanju obljetnice Oluje na glavnom kninskom trgu, ispod spomenika toj akciji Marko Skejo i bivši pripadnici HOS-a, podsjeća dnevnik.

Policija, kazao je Jutarnjem isti izvor, odustaje od podnošenja prekršajnih prijava jer ni u jednom dosadašnjem slučaju u kojem su podnosili prijave protiv navedenih zbog izvikivanja spornog pozdrava, od suda nisu dobili potvrdu da postupaju ispravno.

"Ako prvostupanjski prekršajni sudovi, ako suci koji su studirali pravo pet godina, u svojim presudama ne žele poštovati stajalište koje su o pozdravu 'Za dom spremni' zauzeli Visoki prekršajni i Ustavni sud, zašto to očekujete od policajaca na terenu?", kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Na tvrdnju da je upravo policija koja ne podnosi žalbe na oslobađajuće prvostupanjske presude suodgovorna što takve presude postaju pravomoćne, istaknuo je kako je u nekim slučajevima kad su posrijedi Marko Perković Thompson i bivši pripadnici HOS-a policija uložila žalbe na oslobađajuće presude, ali se Visoki prekršajni sud o njima ne izjašnjava.

Bivši pripadnici HOS-a predvođeni Markom Skejom su prilikom obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu prije dvije godine, 5. srpnja 2017., uzvikivali pozdrav "Za dom spremni" na glavnom kninskom trgu ispod spomenika Oluji, zatim su prešli cestu i nastavili ga izvikivati u kninskoj gradskoj kavani. Policija ih je prekršajno prijavila, a prekršajni sud u Šibeniku, stalna služba u Kninu, u svibnju prošle godine je donio neobičnu presudu - Skeju i bivše hosovce novčano je kaznio za izvikivanje toga pozdrava u gradskoj kavani, a oslobodio ih krivnje za izvikivanje istog pozdrava na glavnom kninskom trgu ispod spomenika Oluji.

  • +31
Thompson nastupio na splitskoj rivi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Policija je, tvrdi izvor iz MUP-a, u lipnju prošle godine uložila žalbu na oslobađajući dio presude. Na Visokom prekršajnom sudu su potvrdili da su tu žalbu u lipnju prošle godine i primili te da presudu još nisu donijeli.

Odluka još nije donesena ni nakon policijske žalbe na oslobađajuću presudu Thompsonu zbog prijave nakon kninskog koncerta iz 2015. godine, donosi Jutarnji list.