LAŽNI TRGOVCI, POLICAJCI, DOSTAVLJAČI...

MUP savjetuje kako se zaštititi od varalica

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 16:26
  • Objavljeno 11.09.2009 u 16:22
kucanje na vrata muškarac pred vratima

kucanje na vrata muškarac pred vratima

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Raznorazne prijevare o kojima su posljednjih mjeseci izvještavali mediji i policija potaknuli su MUP da danas na internetskoj stranici upozori građane i ponudi im savjet kako da se zaštite od varalica

MUP podsjeća da je najčešći način klasične prijevare lažno predstavljanje, a prevaranti pritom najčešće glume policajce, raznorazne stručnjake, ovlaštene akvizitere, dostavljače, inkasatore, porezne i druge inspektore, trgovce ili vlasnike nekretnina i pripadnike vjerskih zajednica.

Česte su i prijevare kojima se žrtve dovodi u zabludu glede tjelesnoga ili materijalnog stanja ili stradavanja, a najčešće je to prikazivanje tjelesnih nedostataka kojih zapravo nema, kao što su nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično.

MUP upozorava i na prijevare koje se odnose na prodaju 'lažnjaka', to jest plagijata pod imenima poznatih, uglednih marki po znatno nižim cijenama. Policija upozorava da je za prevarante karakteristično da su drski, snalažljivi, odvažni, autoritativni u svojem nastupu, pričljivi i uporni u nagovaranju.

Zato savjetuje građanima da ne nasjedaju na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda, da budu oprezni pri novčanim transakcijama, da ne puštaju nepoznate osobe u kuću, a od onih koji se predstavljaju kao službene osobe neka traže službenu iskaznicu. Ako je, unatoč službenoj iskaznici, osoba sumnjiva, prije nego što se pusti u kuću trebalo bi telefonom provjeriti je tu osobu poslala služba koju navodno predstavlja.

Policija upozorava i da se samo nekvalitetna i neoriginalna roba sumnjivog porijekla može prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih. Ističe i da su osobni podaci građana zaštićeni zakonom i da ih može prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije pristanak građana.

Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice, malaksalosti, bolesti... Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.), zapišite registarsku oznaku vozila kojim je došla te boju, marku i druge pojedinosti vozila, savjetuje MUP, koji na kraju poziva građane da na telefonski broj 92 jave ako posumnjaju u nekoga, posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi