privremena zdravstvena stanja

MUP ipak popustio: Liječnici pacijentima neće oduzimati vozačke dozvole

13.07.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Već u petak pred saborskim zastupnicima na rasporedu za glasanje trebao bi se naći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je već izazvao niz kritika u javnosti zbog prijedloga da se liječnike obveže da oduzmu vozačke dozvole pacijentima ovisno o njihovom zdravstvenom stanju. No pao je dogovor između MUP-a i liječnika, javlja 24 sata

Obiteljski liječnici neće oduzimati vozačke dozvole pacijentima. Udruga KoHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) uspjela je postići dogovor s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne prijavljuju svoje pacijente policiji, javlja 24 sata.

Potvrdila je to i predsjednica KoHOM-a dr. Nataša Ban Toskić. 'Nećemo prijavljivati pacijente policiji za privremena stanja poput npr. išijasa, kostobolje, alergije, upale očiju, privremenog akutnog stresa koji zahtijeva pomoć lijekova. Prema dosadašnjim prijedlozima zakona, sva bismo ta stanja morali prijavljivati policiji i pacijenti bi ostali bez vozačke dozvole. Stvarno smo zadovoljni što je MUP prihvatio naše najvažnije argumente, kao što je neprijavljivanje pacijenta. Cijelo vrijeme smo ukazivali da je povjerljiv odnos s pacijentima temelj naše struke, da bi to novim Zakonom bilo narušeno i da se bojimo da pacijenti neće dolaziti, otvoreno iznositi probleme te da bi mogle nastati konfliktne situacije. Prema dosadašnjem prijedlogu MUP-a, trebala je biti obaveza svih liječnika da u medicinskoj dokumentaciji navedu da je pacijent upozoren da u trenutnom zdravstvenom stanju nije uputno da upravlja vozilom određeno vrijeme. Sad se to neće slati policiji, već to ostaje osobna odgovornost pacijenta da se pridržava tog naputka', kazala je Ban Toskić.

Kazala je kako će se u narednim mjesecima donijeti Pravilnik kojim će se propisati u kojem slučaju nekog privremenog zdravstvenog stanja će pacijenti dobiti upozorenje, ali to se neće slati policiji. Jednako tako, Pravilnikom će se propisati koja su to trajna zdravstvena stanja opasna za vožnju, koja su liječnici i dosad morali prijavljivati policiji.