SIMBIOZA ZA SIGURNOST

MUP i Institut 'Ruđer Bošković' potpisali sporazum o suradnji

02.04.2019 u 18:15

Bionic
Reading

Čelnici Ministarstva unutarnjih poslova i Instituta "Ruđer Bošković" potpisali su u utorak sporazum radi unaprjeđenja znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada između tog instituta i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić"

Ministar Davor Božinović izjavio je da je danas veliki dan za MUP, a vjeruje da nije beznačajan ni za Institut "Ruđer Bošković" iako je riječ o najvećoj znanstvenoj instituciji u Hrvatskoj.

Potpisivanjem sporazuma počinje službena suradnja između dviju ustanova koja je dosad bila "neformalna i pojedinačna".

Ministarstvo, rekao je Božinović, "intenzivno radi na unaprjeđenju svoje sposobnosti, uključujući i držanje koraka sa znanošću" jer, dodao je, "ako ne držimo korak sa znanošću, onda smo uvijek korak iza onih koji su predmet našeg primarnog interesa, a to su počinitelji kaznenih djela".

"Zbog toga je važno da ministarstvo i institucije u Hrvatskoj surađuju, da koristimo sva dostignuća kako bismo unaprijedili rad policije, kako bismo bili što učinkovitiji i kako bismo podigli kvalitetu rada, u konkretnom slučaju u forenzici", rekao je Božinović.

Istaknuo je kako im je cilj time podići stupanj razriješenosti kaznenih djela.

Stručnjacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" bit će dostupne metodologije i uređaji Instituta "Ruđer Bošković", što će im omogućiti da se uspješnije bore sa suvremenim izazovima sigurnosti, a s druge strane stručnjaci s tog instituta od Centra i policije dobit će kvalitetne inpute kako bi unaprijedili svoj znanstveni rad.

  • +22
Znanstveni Đir po Ruđeru Izvor: Promo fotografije / Autor: IRB

Ministarstvo, rekao je Božinović, ne može sebi priuštiti neke metodologije i uređaje koje ima Institut "Ruđer Bošković", ponajprije nuklearnu magnetnu rezonancu koja je bitna u istraživanju struktura novih droga.

Ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković" David Matthew Smith rekao je da kroz nekoliko godina rade vještačenja, ali na to se žele više fokusirati kako bi bili od veće koristi društvu i gospodarstvu.

"Naše znanje i ekspertizu želimo više staviti na korist društvu, ministarstvu pogotovo. Mi imamo neke instrumente i znanje koje ministarstvo nema i s druge strane ministarstvo ima određeno iskustvo i ekspertizu koju mi nemamo", zaključio je Smith.

  • +6
Potpisivanje ugovora u MUP-u Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Institut "Ruđer Bošković" okuplja 300 znanstvenika i oko 250 znanstvenih novaka koji se u 82 laboratorija bave istraživanjima na području teorijske i eksperimentalne fizike, fizike i kemije materijala, elektronike, fizičke kemije, organske kemije i biokemije, molekularne biologije i biomedicine te istraživanjem mora i okoliša.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" prošle je godine Ministarstvu znanosti predao zahtjev za dobivanje dopusnice za znanstvenu djelatnost, čime bi se usmjerio i na akademsku zajednicu, te je početkom ove godine prošao inicijalnu akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje.