SVRGNUTI PA REHABILITIRANI DIKTATOR

Mubarak izlazi iz zatvora ali ipak u kućni pritvor

21.08.2013 u 22:25

Bionic
Reading

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji bi odlukom suda trebao ovih dana biti pušten iz zatvora, bit će stavljen u kućni pritvor, priopćio je u srijedu na večer ured predsjednika egipatske vlade

Očekuje se da će Mubarak, svrgnut u pobuni 2011. godine, u četvrtak biti pušten iz zatvora, a u međuvremenu je donešena odluka o kućnom pritvoru.'U okviru izvanrednih pravnih mjera, zamjenik vojnog zapovjednika izdao je nalog da se Mohameda Hosnija Bubaraka stavi u kućni pritvor', piše u priopćenju ureda predsjednika vlade. Sud u Kairu u srijedu je tijekom dana donio presudu o puštanju iz zatvora, koja je uzdrmala već ionako podijeljenu naciju uslijed višetjednih nasilnih sukoba vlade i vojske s pristašama bivšeg islamističkog predsjendika Mohameda Mursija.

Na ročištu u zatvoru u Kairu gdje je Mubarak pritvoren, sud je usvojio zahtjev njegovih odvjetnika da se na slobodu pusti čovjek koji je Egiptom vladao 30 godina, da bi početkom 2011. bio svrgnut u ustanku koji je zahvatio arapski svijet.


Pravosudni i sigurnosni izvori potvrdili su da je sud naredio puštanje Mubaraka na slobodu. Napuštajući ročište, Mubarakov odvjetnik Fareed El-Deeb rekao je: 'Sud ga je odlučio osloboditi'. Upitan kada, odgovorio je: "Možda sutra". Još nije poznato hoće li tužiteljstvo uložiti žalbu na ovu odluku.

Mubarak (85) je uhićen nedugo pošto je svrgnut s vlasti i optužen za upletenost u ubojstva prosvjednika tijekom revolucije te za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti.

Prvotno je prošle godine osuđen na doživotni zatvor, ali je ta presuda poništena i Mubaraka očekuje ponovno suđenje. Za to, međutim, nije potrebno da bude u zatvoru i jedino što ga je još držalo iza rešetaka optužbe su za korupciju.

Bolesni bivši političar vjerojatno nema političku budućnost. No, velik broj Egipćana mogao bi njegovo puštanje doživjeti kao obnovu staroga poretka, pa čak i ponavljanje prodemokratske pobune kojom je svrgnut s vlasti.