MULJAŽE S PRODAJOM ODMARALIŠTA

Mršić, Marinac i Đurđina nisu krivi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2010 22:55
  • Objavljeno 06.07.2010 u 20:59
zvonimir mršić

zvonimir mršić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici odbacilo je kaznene prijave protiv Darka Marinca, Željka Đurđine i Zvonimira Mršića zbog sklapanja štetnog ugovora u vezi s prodajom odmarališta Pirovac, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH)

Kako se ističe, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je nakon zaprimanja kaznene prijave protiv Darka Marinca, Željka Đurđine i Zvonimira Mršića provjerilo cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju i provelo detaljne izvide tijekom kojih je i prikupljena relevantna dokumentacija u odnosu na sklapanje kupoprodajnog ugovora o prodaji odmarališta Pirovac.

Iz rezultata provedenih izvida i prikupljene dokumentacije proizlazi da nema relevantnog stupnja osnovane sumnje da bi prijavljene osobe svojim radnjama ostvarile elemente kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, te je stoga donijeto rješenje o odbačaju kaznene prijave, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici.

Kaznenom prijavom se D. Marinca teretilo da je kao predsjednik Uprave Podravka d.d. 14. ožujka 2001. zaključio kupoprodajni ugovor s Gradom Koprivnica o prodaji odmarališta Pirovac po kupoprodajnoj cijeni od 1.500,000,00 kuna, iako je znao da je knjigovodstvena vrijednost odmarališta u to vrijeme iznosila 6.873.638,14 kuna. Također ga se sumnjičilo i da nakon zaključenja ugovora, kada Grad Koprivnica nije odmaralište stavio u funkciju, nije poduzimao nikakve radnje za raskid ugovora, čime je oštetio Podravku za iznos od 5.373.638,14 kuna - što je razlika između knjigovodstvene i prodajne vrijednosti odmarališta, podsjeća DORH.

Prijavom se Ž. Đurđinu sumnjičilo da je 29. kolovoza 2003, kao član uprave Podravke zadužen za poslove restrukturiranja, s Gradom Koprivnicom zaključio aneks kupoprodajnog ugovora od 14. ožujka 2001, kojim je promijenjena točka 3 osnovnog ugovora, čime je omogućio da Grad ne ispuni odredbu osnovnog ugovora koja se odnosila na stavljanje objekta u funkciju do 1. lipnja 2002. te je time omogućio Gradu daljnju prodaju odmarališta, čime je za Podravku nastupila šteta u iznosu od najmanje 6.873.638,14 kuna, odnosno za iznos knjigovodstvene vrijednosti.

Gradonačelnik Koprivnice Z. Mršić je prijavljen da je 20. ožujka 2007. s trgovačkim društvom G.B. Gradnja d.o.o. Zagreb zaključio kupoprodajni ugovor o prodaji odmarališta u Pirovcu po kupoprodajnoj cijeni od 25.200.000,00 kuna, pri čemu je početnu cijenu od 25.000.000,00 kuna odredio bez izvršene tržišne procjene vrijednosti, iako je znao da je taj ugovor štetan za Grad, a kako je u 2007. vrijednost te nekretnine iznosila 36.742.650,00 kuna, to je na taj način, prema prijavi, Grad Koprivnicu oštetio za iznos od najmanje 11.542.650,00 kuna, podsjeća DORH.

Iz prikupljenih podataka proizlazi da je prodaja odmarališta Pirovac od strane Podravke posljedica zahtjeva Europske banke za obnovu i razvoj, a u skladu s tim i prihvaćenog plana restrukturiranja koncerna Podravke, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici.

Ističe i da je prije samog sklapanja ugovora uslijedila uobičajena procedura - odluku o prodaji u okviru svojih ovlasti donijela je Uprava Podravke, a poštivane su i odredbe Zakona o trgovačkim društvima. To je prihvatila i sadašnja uprava i Podravka nije postavila imovinsko-pravni zahtjev.

U odnosu na prodaju odmarališta od strane Grada Koprivnice i kupoprodajni ugovor od 20. ožujka 2007. iz podataka u spisu nesporno proizlazi da je odmaralište u Pirovcu prodano na način da je poštivana procedura koja je regulirana Statutom Grada, Poslovnikom o radu Gradskog poglavarstva i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Odluku o prodaji odmarališta donijelo je koprivničko Gradsko poglavarstvo koje je i ovlastilo gradonačelnika da kao nositelj izvršne vlasti potpiše ugovor, dok Porezna uprava nije vršila procjenu tržišne vrijednosti odmarališta prihvaćajući iznos od 25.200.000,00 kuna tržišnom vrijednošću jer se radilo o cijeni nekretnine koja je postignuta na javnom natječaju, navodi Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi