šef demokrata

Mrsić: Istek mandata članova Povjerenstva za nabavu mogao bi dovesti u pitanje projekt Pelješkog mosta

05.06.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru da bi istek mandata članova Povjerenstva za nabavu mogao bi dovesti u pitanje projekt Pelješkog mosta

Unutarstranačke borbe u HDZ-u i Vladina neodgovornost mogle bi projekt izgradnje pristupnih cesta Pelješkog mosta dovesti u pitanje budući članovima Državnog povjerenstva za javnu nabavu uskoro istječe mandat pa će kada se probiju rokovi opet biti krivi "crni labudovi", rekao je Mrsić u ime Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata u slobodnom govoru u Saboru.

Upozorio je kako bi sustav javne nabave mogao biti blokiran ili će, kako je rekao, premijer Plenković preko noći u Povjerenstvo imenovati podobne članove. Potrebno je temeljito reformirati sustav javne nabave, smatra Mrsić i ističe da bi se članovi Povjerenstva za javnu nabavu trebali bi se birati javno i transparentno u Hrvatskom saboru.

Branko Bačić (Klub HDZ) rekao je da o radu Vlade govori rast BDP-a, Hrvatska je izašla iz procedure prekomjernog deficita, ostvaren je višak u Državnom proračunu, vraćen je kreditni rejting, ahrvatsko gospodarstvo je jedno od najbrže rastućih u Europskoj uniji. Uspostavljen je makorekonomski okvir, raste osobna potrošnja, riješen je problem Agrokora, provedena je porezna i mirovinska reforma i sve to govori suprotno pokušajima da se situacija u Hrvatskoj prikaže crnom, rekao je Bačić.

Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti) osvrnuo se na zahtjev te stranke za ostavkom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak rekavši kako im nije namjera rušiti Vladu, čiji rad i projekte inače podržavaju, ali da ne mogu prihvatiti kršenje zakona. Ocijenio je da se dopisom ministrice ravnateljima osnovnih škola da će se na teret Državnog proračuna nabavljati samo udžbenici za obavezne predmete uznemirava javnost.

Stjepan Kovač (Klub SDP-a) osvrnuo se na nedavni prosvjed mještana Pribislavca u Međimurju rekavši kako on nije bio usmjeren protiv pripadnika romske zajednice, nego nečinjenja središnje državne vlasti, odnosno pravosudnih tijela koja ne procesiraju počinitelje.

Upozorio je kako manjina terorizira mještane već godinama ugrožavajući im sigurnost, uništavajući im imovinu, kradući nasade, prešutno se tolerira i ilegalno posjedovanje oružja na što u policiji sliježu ramenima, nerado ulaze u romska naselja i upućuju na privatne tužbe, a onda se one dobivaju ili procesi traju unedogled. Takvo stanje traje već godina, a pomaci su premali i prespori, smatra Kovač i tvrdi kako je potrebno izolirati pripadnike romske manjine koji to čine.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić iako je, prema redoslijedu prijava, trebao prvi izlagati u slobodnim govorima nije se pojavio.

U toj je stranci došlo do previranja zbog nemogućnosti dogovora tko će biti stranački zastupnik u Europarlamentu. Zastupnik Branimir Bunjac, koji se protivi da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, jučer je suspenidiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament. Danas je saborski zastupnik Ivan Pernar izjavio da će napustiti Živi zid, ako iz nje bude isključen Bunjac.