spor postupak

Mrak-Taritaš: Ovim tempom obnova Zagreba trajat će 113 godina

21.05.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš u petak je upozorila da će obnova Zagreba od prošlogodišnjeg potresa ako se nastavi sadašnjim tempom potrajati 113 godina.

Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare napomenula da je sutra 14 mjeseci od potresa, da je dosad izdano 256 odluka od ukupno 25 tisuća oštećenih objekata te da "ovim tempom možemo očekivati da će za donošenje svih odluka trebati 113 godina".

"Čak i ako računamo da se ozbiljno počelo raditi tek od ove godine, iako je Zakon donesen još u rujnu, i dalje smo na 37 godina", poručila je.

Kandidatkinja Glasa i Demokrata za zagrebačku gradonačelnicu u prvom krugu lokalnih izbora podsjetila je da je donošenje odluka tek početak te da nakon toga treba ugovoriti projekte, izvođenje i nadzor, "s tim da još nismo ni došli do problema tko će to sve raditi".

Istaknula je kako je Zakon o obnovi loš i neprovediv, kao i Program mjera te kako ih hitno treba mijenjati.

"Na to upozoravam otkad sam prvi put pročitala Zakon, u svakoj prilici pa tako i na konferencijama za medije koje na tu temu održavam svaki mjesec. Zato sam i glasala protiv njega u Saboru“, podsjetila je Mrak-Taritaš.

Također je upozorila da je obnova veliki izazov za novu gradsku vlast za koju smatra da se treba puno aktivnije uključiti u obnovu, posebno obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Podsjetila je kako su oba kandidata koji se u drugom krugu natječu za funkciju gradonačelnika glasala za ovakav Zakon o obnovi i zaključila da se 14 mjeseci nakon potresa "polako gubi svaka nada da će se obnova dogoditi" te da će to "ući u anale kao primjer kako se obnova ne radi".