ZABRINUTO PISMO

Mrak Taritaš od lokalnih vlasti traži 'realan' plan legalizacije

28.08.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš tražila je od županija i gradova da obavezno dostave plan rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito sagrađenih zgrada. To će joj omogućiti da provede najavljeni plan da svih 773.198 zahtjeva za legalizaciju budu odrađeno do kraja 2015. godine

Plan županija i gradova za rješavanje zahtjeva za legalizaciju treba sadržavati podatke o broju djelatnika koji rade na rješavanju zahtjeva, podatke o eventualnom planu zapošljavanja dodatnih djelatnika te ostale mjere koje se planiraju poduzeti. U Ministarstvu se očekuju do 5. rujna 2013. godine, piše Večernji list.

'S obzirom na to da je realnost plana vidljiva već nakon prvog mjeseca, sugeriramo da plan bude utemeljen na realnim osnovama. Ako se u planiranju zaključi da upravni odjel neće moći samostalno riješiti sve predmete, tako u planu treba i naznačiti', naglasila je ministrica.

U svom je pismu Mrak Taritaš podsjetila da 20 posto sredstava naknade za zadržavanje nezakonito sagrađene zgrade u prostoru, koja se plaća prilikom ozakonjenja, ide u proračun jedinica lokalne samouprave, a koriste se namjenski za rad tih upravnih tijela. Trideset posto sredstva naknade prihod su proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem se području nezakonito sagrađena zgrada nalazi, a pedeset posto prihod državnog proračuna. Više pročitajte OVDJE.