KAP PRELILA ČAŠU

Mrak Taritaš: Oboljeli od raka u Hrvatskoj imaju 40 posto manje šanse za preživljavanje; liste čekanja za zračenje su nedopustive

09.02.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u srijedu je kritizirala Vladu zbog nebrige za onkološke bolesnike te zatražila hitnu nabavu radioterapijske opreme kako više ne bismo imali i liste čekanja za zračenje onkoloških bolesnika, što je 'kap koja prelijeva čašu'

"Sabor je 15. prosinca 2020. usvojio Nacionalni strateški okvir protiv raka, ali od provedbe još uvijek nema ništa", ustvrdila je na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da su udruge onkoloških bolesnika 20. siječnja pokrenule kampanju 'Vrijeme je', kojom traže da se provedba ubrza te da se u taj proces uključe predstavnici udruga i svi ostali dionici.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Pandemija koronavirusa u cijeloj Europi je negativno utjecala na dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesti, a Hrvatska je u posebno velikom problemu kao jedna od najgorih EU članica jer 39 osoba dnevno u njoj umire od raka", rekla je.

Od donošenja Strateškog okvira, upozorila je. umrlo je 16 380 oboljelih od raka.

Hrvatska je na drugom mjestu prema smrtnosti muškaraca i sedmom prema smrtnosti žena u EU, a prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka 2020. smo bili šesti na svijetu po smrtnosti, pri čemu onkološki bolesnici u Hrvatskoj imaju 40 posto manje šanse za preživljavanje u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama.

Procjenjuje se da bi potpuna provedba Strateškog okvira spasila između pet i sedam tisuća života godišnje i za to je potrebno u idućih deset godina uložiti 200 milijuna eura, a kada bismo samo došli do prosjeka EU godišnje bi umiralo gotovo 3000 manje oboljelih od raka, naglasila je Mrak Taritaš.

Ocijenila je da su planovi Vlade za ulaganja u tom smjeru vidljivi, nažalost, i u proračunu za 2022. u kojem su sredstva za zdravstveni sustav smanjena za 6,4 milijarde kuna.

Mrak Taritaš ističe da Hrvatska ima problema i s dijagnostikom i organizacijom liječenja.

Sustav je trom i spor, često potpuno nehuman, a među najvećim problemima navodi nedostatak i zastarjelost radioterapijske opreme, što znači da se na radioterapiju čeka i po šest mjeseci, zato što uređaja imamo premalo, većinom su stari i često se kvare.

Napomenula je da je prosječni vijek trajanja takvog uređaja osam godina, a uređaji kojima se liječe pacijenti u Hrvatskoj stari su i po 15 godina, što ilustrira primjerom KBC Zagreb koji ima pet uređaja, od kojih su često dva do tri istovremeno u kvaru.

„Prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u nabavu uređaja za radioterapiju do 2025. godine planira se utrošiti 780 milijuna kuna, međutim, onkološki bolesnici ne mogu čekati 2025. i Vlada mora hitno reagirati”, kazala je.

GLAS je prošle godine predložio da Sabor obveže Ministarstvo da nabavi uređaje za intraoperativnu radioterapiju za svaki kliničko-bolnički centar, a novac za te uređaje je tražio i amandmanima na proračun.

S obzirom na to da smo sada spali na to da za redovno terapijsko zračenje imamo liste čekanja, jasno nam je da je da je nabava tih uređaja za našu Vladu u sferi znanstvene fantastike”, zaključila je Mrak Taritaš.