sjednica sabora

[FOTO] Zastupnik suverenista za govornicom mahao novčanicom kune iz NDH: 'Za mene ovo nije ustaški simbol, nego sredstvo plaćanja u danom trenutku na određenom području'

09.02.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Inflacija, ali i skandal s natječajem za hrvatsku eurokovanicu bile su glavne teme slobodnih govora, kojima su zastupnici započeli rad na ovotjednoj plenarnoj sjednici

Na skandal s plagiranjem motiva na hrvatskoj kovanici eura podsjetio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. 'Tko snosi odgovornost u sramoti države i HNB-a? Je li to autor očiglednog plagijata ili HNB? Možda Komisija za novac, koja nije uzela uvažila mišljenje struke? Snosi li odgovornost guverner HNB-a koji je amenovao ovakav loš natječaj? Očigledno ne. Pojavljuju se brojni komentatori, sveprisutni Žarko Puhovski, osoba koja se nekoliko desetljeća klela u jednoumlje, osoba koja se zalagala za unitarističku Jugoslaviju, osoba koja se uoči Domovinskog rata slikala s Jovanom Raškovićem, danas ta osoba glumi demokrata i kaže da je kuna čisti ustaški simbol', kazao je Pavliček.

Za govornicom je potom izvadio novčanicu kune iz NDH. 'Ovdje imam kunu iz 1943. godine, čisti ustaški simbol. Ovo za mene nije ustaški simbol, ovo je za mene sredstvo plaćanja u danom trenutku na određenom području. Kao što je kasnije bio dinar, pa hrvatski dinar, pa opet kuna. Kada bismo se držali njegovog narativa, Kraš i Končar bili bi simboli Komunističke partije samo zbog njihovog naziva, a danas su simboli uspješne proizvodnje', kazao je Pavliček.

Prozvao je i Hrvoja Klasića jer je kazao 'da je kuna ustaška valuta i da Hrvatska nema poveznice s kunom kao životinjom'.

'Isti Klasić zaboravlja da je od 1946. na grbu Kraljevine Slavonije kuna. U 12. i 13. stoljeću plaćalo se kovanicama s kunom, porez se zvao kunovina. Puhovski i Klasić vole što više ustaških simbola imati u novčaniku', kazao je Pavliček te dodao da Hrvatska uopće ne bi trebala mijenjati valutu jer nije spremna za eurozonu.

O aferi s kovanicama eura govorila je i Marijana Puljak iz Centra. 'Tolikom brzinom afere se smjenjuju da je HDZ sada krenuo s politikom '2 u 1', 'kupiš 2 i dobiješ 3', jer ne stignu odraditi jednu po jednu aferu do kraja. Mislim da HDZ to namjerno radi kako bi sve relativizirao i umrtvio jer njima plagiranje doktorata nije problem, manipulacije državnim nekretninama nisu problem, prijava lažnog prebivališta nije problem, zapošljavanje rođaka i prijatelja sasvim je uobičajena praksa', kazala je Puljak.

Natječaj za izradu hrvatskih kovanica eura Puljak je nazvala 'potpuno diletantskim'. 'Nije bilo stručnog žirija, već je o radovima odlučivala Komisija, među kojima je bio i slavni šef premijerovog ureda Frka Petešić. Kuna je plagirana s fotografije škotskog fotografa. Zar to nije šlag na torti? Plagijat pobijedio na natječaju za kovanicu eura', kazala je.

'U središtu ove afere je valuta, sredstvo plaćanja, a to se događa u godini u kojoj se Hrvatska priprema za ulazak u eurozonu. Ovakvu epsku blamažu ne bi osmislili ni najbolji filmski scenaristi', kazala je Puljak.

  • +19
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ljevica iznijela prijedloge za pomoć najugroženijima zbog inflacije

O inflaciji su pak govorili u SDP-u, čiji je Branko Grčić još jednom podsjetio na prijedlog te stranke da se uvede inflatorni dodatak te dodao da treba mijenjati model usklađivanja mirovina. 'U zadnjih pet godina došlo je do pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Ako bi se to nastavilo u 10 ili 15 godina, postoji mogućnost da prosječne mirovine padnu ispod 30 posto prosječne plaće. Važno je sada učiniti nešto da se kupovna moć mirovine zadrži i očuva jer 200 kuna danas i prije tri mjeseca nije isto, može se kupiti puno manje', kazao je Grčić.

<< SDP predlaže inflatorni dodatak za umirovljenike: 'Vladine mjere su debelo zakašnjele, nemamo vremena za čekanje' >>

Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata također je govorio o rastu cijena. 'Prije tri mjeseca najavio sam dolazak velike inflacije, na nju su upućivali svi trendovi. Tada je premijer na to odmahivao rukom. Danas je to realnost, inflacija lupa po vratima, Vlada po dobrom starom običaju ne čini ništa, stvaraju dojam da se nešto radi. Najbolji primjer je prodavanje magle kod zamrzavanja cijena energenata. Godine 2008., za vrijeme Sanadera, cijena je bila 140 dolara po barelu, cijena benzina je bila ispod deset kuna, danas je cijena nafte 90 kuna po barelu, cijena benzina skoro 12 kuna. Zašto? Što se promijenilo? Promijenila se marža naftnih kompanija i to drastično. Ona je narasla na skoro dvije kune po litri. Tko ju plaća? Hrvatski građani. Vladi to odgovara jer ubere više PDV-a, no zbog toga su ugroženi interesi zemlje i egzistencija građana', kazao je Bernardić.

Zbog rasta marže prozvao je i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. 'Oni ne rade svoj posao. Dvije najveće tvrtke u ovom trenutku - INA-MOL i Petrol - drže 75 posto tržišta naftnih derivata, one su kreatori tržišta i monopolisti koji su de facto udruženi u kartel. A to je suprotno zakonima EU-a, samim time i hrvatskim zakonima. To je ilegalno. Zašto Vlada to dopušta Agenciji za tržišno natjecanje, to je pitanje na koje će ovih dana morati odgovoriti dužnosnici Vlade. Na taj način Agencija je izravno ugrozila standard građana i omogućila poskupljenja', kazao je Bernardić.

Bernardić je u svom izlaganju iznio i prijedloge za pomoć građanima, koje su osmislili socijaldemokrati. 'Dali smo prijedlog da se zamrznu cijene osnovnih namirnica, a danas dajemo nova tri prijedloga - da se PDV na cijenu plina spusti na najmanju moguću stopu od pet posto, da se redefiniraju koncesije na naftu i plin i da se najugroženijim skupinama građana pokrije razlika troškova u ovoj i idućoj godini', kazao je.