loš plan

Mrak-Taritaš: GUP pogoduje interesima Bandićevih prijatelja, kumova i sudskih svjedoka

05.02.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a će na sjednici zagrebačke Skupštine glasati protiv izmjena GUP-a, rekla je u srijedu predsjednica Kluba Mrak-Taritaš, dodavši da je to loš plan i neće pomoći razvoju Zagreba već služi interesima prijatelja, kumova i svjedoka u sudskim procesima protiv gradonačelnika Bandića

"To je loš plan, nije dobro strukturiran i neće pomoći razvoju Grada Zagreba, ali je plan koji će pomoći pojedinim interesima prijatelja, kumova, svjedoka u sudskim procesima zagrebačkog gradonačelnika", ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak–Taritaš.

Predloženi GUP je usporedila sa slikom zagrebačkog Cmroka gdje, kako kaže, na plus 17 stupnjeva topovi rade snijeg, a ljudi se paralelno s time sunčaju. Ocijenila je da Zagrebčani ovim GUP-om neće dobiti nikakva poboljšanja.

"Ono što je grad zaslužio 2020. je da se krene raditi i donese pravi GUP iz kojeg ćemo vidjeti kakav Zagreb zamišljamo 2050., a na tragu toga dati i neka druga prostorna rješenja", kazala je Mrak–Taritaš.

Dodaje da će u Klubu GLAS-a i HSU-a biti protiv ovakvih izmjena jer građani očekuju da imaju plan koji neće samo riješiti ono što je njihov pojedinačni interes, već i javni interes.

Očekuje da se sutra ipak neće glasati o GUP-u jer će, kako tvrdi, HDZ dati tri ili četiri amandmana "kao kamilica", "koji neće niti pomoći niti odmoći, ali će na taj način kupiti alibi".

Minus u gradskom proračunu stavlja grad i građane u dužničko ropstvo

Mrak–Taritaš se osvrnula i na minus u zagrebačkom gradskom proračunu koji je veći od milijardu kuna, ustvrdivši da grad i građane stavlja u dužničko ropstvo za buduće generacije.

"Problem će nastati 2022. i 2023. te će očito to morati rješavati netko drugi", dodala je.

Gradski zastupnik Stanko Kordić tvrdi kako je HDZ koji podržava gradonačelnikovu stranku u Skupštini pokušao oprati ruke od cijele situacije, ali da su svaki put kada su glasali za proračun, rebalans, izvješća - blagoslovili takav način upravljanja gradom, blagoslovili sve troškove i preuzeli odgovornost. "Nema tu naknadnog amnestiranja", dodao je Kordić.

Pritom podsjeća da su svjesno podržali deficit veći od 400 milijuna kuna, digli ruke da Grad Zagrebačkim otpadnim vodama prebaci 128 milijuna kuna, iako će to biti više od 200 milijuna kuna, podržali subvencije ZET-u od 398 milijuna kuna iako će one biti više od 560 milijuna, te podržali 350 milijuna kuna za roditelje odgojitelje iako se zna da će biti više od 430 milijuna kuna.

"Svjesno se ulazi u deficit proračuna na način da stavke koje su fiksne i koje se neće mijenjati smanjuju u proračunskim rashodima, i dođemo u situaciju da u lipnju, nakon što prođe proračunska godina konstatiramo da je manjak od oko 400 milijuna kuna", kaže Kordić.

"Manjkovi dolaze na naplatu i očito će se vezano za deficit morati podvući crta isključivo zbog naloga Državne revizije, a ne zato što je ekipa svjesna da time dugoročno veže kamen oko vrata gradskom proračunu", zaključio je taj gradski zastupnik.