'pod krinkom zaštite'

Mrak Taritaš: Glavni cilj Hoda za život je podčinjavanje žena

18.05.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je u četvrtak da je cilj Hoda za život podčinjavanje žena, upozorivši da se radi o dobro financiranim skupinama koje pod krinkom zaštite života zagovaraju ograničavanje ženskih prava

"Riječ je o dobro organiziranim i financiranim sustavnim naporima različitih skupina, koje pod krinkom zaštite života, zapravo eksplicitno zagovaraju ograničavanje ženskih prava", rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Navodeći kako su im aktivnosti raznovrsne, od hodanja i moljenja pred bolnicama do klečanja na gradskim trgovima, ustvrdila je da im je namjera uvijek ista - podčinjavanje žena i ograničavanje njihovih temeljnih prava.

Mrak Taritaš je Istaknula da je pravo na pobačaj jedno od temeljnih prava koje je unatoč tome što je zajamčeno na papiru često u praksi osporavano i ograničavano prizivom savjesti. Uz to, upozorila je ostvarivanje tog prava ženama dodatno otežava pritiscima molitelja kojima su izložene ispred bolnica. Mrak Taritaš podsjetila je da je HDZ-ova većina u Saboru u srpnju prošle godine odbila njihov prijedlog kojim bi se Vladu obvezalo da osigura pravo na pobačaj u svim ovlaštenim medicinskim ustanovama. Najavila je da će prijedlog ponoviti, ali ovaj put će tražiti i da se propišu i novčane kazne ustanovama i odgovornim osobama koje nisu osigurale dovoljan broj liječnika za prekid trudnoće na zahtjev.

  • +2
Anka Mrak Taritaš i Marta Ana Cesar o Hodu za život Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Pritom, opcija nije posuđivanje i plaćanje liječnika iz drugih ustanova, nego to moraju biti liječnici koji su zaposleni u toj ustanovi", rekla je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Najavila je i da će tražiti uspostavu “sigurnih zona”, odnosno zakonsku zabranu okupljanja u krugu od 150 metara oko bolnica i drugih medicinskih ustanova, kako bi se pacijenticama osiguralo pravo na mir i dostojanstvo. Članica Predsjedništva GLAS-a Marta Ana Cesar rekla je da su sigurne zone u krugu medicinskih ustanova već regulirale brojne europske države, poput Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Španjolske.