novo vodstvo

Možemo umjesto predsjednika stranke bira dvoje koordinatora: Benčić je sigurna, a tko će biti muški predstavnik?

07.03.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Stranka Možemo objavila je u utorak kandidate za novo vodstvo, oko 300 članova će uz Upravni odbor i Vijeće birati i dvoje koordinatora stranke, za što su se kandidirali Sandra Benčić, Tomislav Tomašević i Velibor Zaninović

Na 39 mjesta u upravljačkim tijelima u stranci, pristigle su ukupno 72 kandidature, objavio je Možemo na službenim stranicama.

Za razliku od većine drugih stranaka, Možemo ima kolektivno vodstvo, a ne predsjednički sustav. Uz to, ima obvezni rodni paritet, odnosno propisani broj funkcija koje moraju zauzeti žene.

Izborna skupština održava se 18. ožujka, a prema statutu stranke jedan od dvoje koordinatora mora biti žena. Tako je već sada sigurno da će Benčić biti jedna od dvoje koordinatora, jer nema protukandidatkinju, dok se za drugog koordinatora natječu zagrebački gradonačelnik Tomašević i Zaninović. 

Osim koordinatora, na skupštini se bira sedam članova Upravnog odbora te 30 članova Vijeća, među kojima, po pravilu rodnog pariteta, trebaju biti najmanje četiri članice Upravnog odbora i 15 članica Vijeća.

Za članice Upravnog odbora kandidiralo se šest žena; Ivana Brajdić, Danijela Dolenec, Morena Lekan Štiglić, Jelena Miloš, Dušica Radojčić i Urša Raukar-Gamulin, dok se za preostala tri mjesta natječu Damir Bakić, Đuro Capor, Teodor Celakoski, Dražen Cepić, Luka Maloča, Tomislav Vukoja i Velibor Zaninović. 

Novo vodstvo stranke bira se na mandat od dvije godine, a iz Možemo najavljuju kako će na izbornu skupštinu kao gost doći supredsjedatelj Europske stranke zelenih i zastupnik u Europskom parlamentu Thomas Waitz.