'neljudska pasivnost'

Možemo! traži da Hrvatska prizna Palestinu: 'Vlada ima mlaku i neadekvatnu reakciju'

23.05.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Saborski zastupnik stranke Možemo! i nositelj liste za europske izbore Gordan Bosanac u četvrtak je zatražio od Vlade da Hrvatska prizna Palestinu te ju pozvao da prestane s “neljudskom pasivnošću”

Saborski zastupnik stranke Možemo! i nositelj liste za europske izbore Gordan Bosanac u četvrtak je zatražio od Vlade da Hrvatska prizna Palestinu te ju pozvao da prestane s “neljudskom pasivnošću”.

Klub zastupnika Možemo! u saborsku proceduru će uputiti prijedlog zaključka kojim će od Vlade tražiti jasan plan prema priznanju i osiguranju bilateralne humanitarne pomoći Palestini, najavio je na konferenciji za novinare zastupnik Bosanac.

'Neljudska pasivnost'

Od Vlade zahtijeva da prestane s “neljudskom pasivnošću” prema Palestini te je pozvao na stvaranje konsenzusa i zajedničko kreiranje vanjske politike s ciljem priznanja Palestine.

Vezano za odluku Međunarodnog suda pravde o mogućem počinjenju genocida, Vladu je također pozvao da se aktivnije uključi u zaustavljanje sukoba te učini sve da spriječi genocid, na što Republiku Hrvatsku obvezuje i Konvencija o sprečavanju genocida.

“U Hrvatskoj postoji dovoljno stručnjaka, organizacija civilnog društva i javnih institucija koji stradalima u Gazi mogu izravno pružiti humanitarnu i svaku drugu pomoć, a takva bilateralna pomoć bila bi puno lakša kad bi RH priznala Palestinu”, naglasio je Bosanac.

Ističe kako je Možemo! od početka sukoba u više navrata u Saboru predlagao zaključke kojima su pozivali Vladu da se založi za prekid vatre, puštanje taoca, istrage ratnih zločina počinjenih nad civilima te olakšavanje ulaska humanitarne pomoći, ali tvrdi kako je HDZ to uvijek odbijao.

Španjolska, Irska, Norveška i Slovenija planiraju priznati Palestinu

“Uhidbeni nalozi protiv vodstva Hamasa i Izraela koje je tražio tužitelj Međunarodnog kaznenog suda pokazali su ono što smo govorili cijelo vrijeme - da se doista radilo o ozbiljnim povredama međunarodnog prava i ratnim zločinima”, rekao je.

Španjolska, Irska i Norveška i Slovenija najavile skoro priznanje Palestine, a reakciju Vlade na tu temu Bosanac je ocijenio vrlo "mlakima i neadekvatnima". Ocijenio je da je to izuzetno loša poruka, prvenstveno prema ljudima koji stradavaju u Gazi, ali i prema javnosti u Hrvatskoj koja je, prema njegovim riječima, spremna na priznanje. 

“Možemo! će od sljedećeg tjedna još aktivnije raditi na tome da Hrvatska krene u smjeru priznanju Palestine te pozivamo kolegice i kolege iz HDZ-a na stvaranje konsenzusa, da zajedno krenemo raditi na hodogramu za priznanje”, zaključio je Bosanac.

sve osim nogometa