odbjegli tajkun

Može li policija preko bloga doznati gdje je Ivica Todorić?

23.10.2017 u 18:36

Bionic
Reading

Može li policija ući u trag Ivici Todoriću na osnovi bloga koji piše i može li se tako locirati onoga tko objavljuje te postove, pitali smo Lucijana Carića, stručnjaka za zaštitu informatičkih sustava

Carić objašnjava kako internetske stranice spadaju u pravni sustav one države u kojoj su registrirane.

'Ako je ta internetska stranica locirana izvan Hrvatske, a koliko ja znam - jest, tu prestaje svaka nadležnost naše policije', kaže Carić.

Za Ivicom Todorićem hrvatska je država raspisala u subotu plavu tjeralicu zbog financijskih malverzacija koje su dovele do kolapsa koncerna Agrokor, kojemu je još uvijek vlasnik. Sluteći takav rasplet, Todorić se na vrijeme sklonio na sigurno. Mediji spekuliraju da je u Londonu, a u nedjelju se pojavila informacija da se od hrvatskog pravosuđa skriva u Švicarskoj. Kao moguće skrovište spominjao se i Beograd.

No kako bilo, Todorić je u bijegu izradio internetsku stranicu www.ivicatodoric.hr preko koje komunicira s javnošću. Vlasnik domene na kojoj je objavljen blog Ivice Todorića je Dino Maček, sin Ratka Mačeka, bivšeg dugogodišnjeg glasnogovornika HDZ-a iz vremena Ive Sanadera, dok je stranica smještena na serverima izvan hrvatskih granica. 

  • +13
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Carić kaže da hrvatske vlasti do podataka o tome tko se krije iza stranice i gdje je locirana mogu doći samo hakerskim ili obavještajnim metodama.

'Nema legalnog načina kojim bi oni to mogli doznati. Legalno mogu zatražiti međunarodnu pravnu pomoć', poručuje Carić.

Stranica, ističe Carić, loše je mjesto pomoću kojeg se može tražiti nekoga jer netko tko iole nešto zna o računalima koristit će neki oblik VPN-a i podaci koji će ostati zabilježeni na serverima neće koristiti svrsi.

'Bilo bi vrlo lejmovski tako naći nekoga i nema gotovo nikakve šanse da se to dogodi', uvjeren je stručnjak za zaštitu informatičkih sustava. Na kraju krajeva upitno je i piše li Todorić sam blog ili netko drugi unosi podatke. Dio javnosti vjeruje da Todorić zaista sam unosi podatke u blog.

Carić smatra da je za policiju najbolji način da locira Todorića onaj na temelju putovanja 'jer se više ne može ući u Europsku uniju, a da niste registrirani'.

'Po logici stvari, odabrao je sustav iz kojeg je izručenje najteže, a da u pitanju nije neka banana država, i računa na to da će se procedura otegnuti te da je neće provesti u zatvoru', zaključuje stručnjak za zaštitu informatičkih sustava.