bačena u prvi plan

Može li karizmatična plavuša postati novi vođa ruske oporbe: Tko je Julija Navaljnaja

20.02.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Desetljećima je bila desna ruka supruga Alekseja Navaljnog, no za razliku od njega, nikada nije bila politička figura. Sve se to promijenilo prije nekoliko dana, kada je javnost doznala da je Navaljni mrtav, a Julija Navaljnaja je prvi put jasno dala do znanja da će od sada biti u prvim redovima obračuna s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

'Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca i pola moje duše. Ali još uvijek imam drugu polovicu i ona mi govori da nemam pravo odustati. Nastavit ću put Alekseja Navaljnog', poručila je u prvoj poruci nakon smrti supruga Julija Navaljnaja i tako jasno dala do znanja da ulazi u političku borbu protiv ruskog režima i predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Алексей Навальный

Ta je izjava mnoge iznenadila jer se gotovo dva desetljeća Navaljnaja odupirala ikakvoj političkoj ulozi, govoreći da je njezina svrha u životu uzdržavanje supruga i zaštita njihovo dvoje djece. 'Vidim kao svoj zadatak to da se ništa ne promijeni u našoj obitelji: djeca su bila djeca, a dom je dom', rekla je u rijetkom intervjuu 2021. za rusko izdanje Harper's Bazaara.

Navaljnaja se sada, piše The New York Times, suočava s pokušajem okupljanja obeshrabrenog ruskog oporbenog pokreta izvan Rusije sa stotinama tisuća pristaša koje je sve represivniji Kremlj otjerao u egzil.

Iako su svjesni poteškoća koje joj stoje na putu, prijatelji i suradnici vjeruju da Navaljnaja ima šansu za uspjeh zahvaljujući kombinaciji inteligencije, staloženosti, čelične odlučnosti, otpornosti, pragmatizma i zvjezdane karizme.

47-godišnja Julija Navaljnaja rođena je u Moskvi u obitelji srednje klase, a majka joj je radila u ministarstvu dok joj je otac bio zaposlen u istraživačkom institutu. Roditelji su joj se rano razveli, a otac joj je umro kad je imala 18 godina. Diplomirala je međunarodne odnose, zatim je kratko radila u banci prije nego što je 1998. upoznala Navaljnog i udala se za njega 2000.

S pokojnim suprugom ima dvoje djece. Kći Daria, sada studentica u Kaliforniji, rođena je 2001., a sin Zahar 2008. On pohađa školu u Njemačkoj, u kojoj živi i sama Navaljnaja.

Posljednja poruka na društvenim mrežama posvećena Juliji

Posljednja objava koju je Aleksej Navaljni stavio na društvene mreže prije svoje smrti, i to na Valentinovo, posvećena je upravo supruzi Juliji.

'Dušo, imamo sve kao u pjesmi: gradove između nas, svjetla aerodromske piste, plave mećave i tisuće kilometara. Ali osjećam da si blizu mene svake sekunde i volim te sve više i više', napisao je Navaljni u objavi.

Iako je u rijetkim javnim nastupima dok joj je suprug bio živ govorila da su njezin život djeca, osobe koje poznaju obitelj kažu da Navaljnaja ne samo da je dijelila suprugove političke stavove, nego je itekako bila zaslužna za oblikovanje njegovih razmišljanja.

​'U svakoj fazi Aleksejeve karijere Julija je uvijek bila uz njega. Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti; isto su mislili', rekla je za Politico Anna Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije.

  • +11
Julia Navaljnaja Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Uz supruga je bila i na svim oporbenim prosvjedima, tijekom njegove kampanje 2013. za gradonačelnika Moskve te 2017., kada je zbog napada zelenom kemijskom bojom gotovo oslijepio na jedno oko. Koliko god je izbjegavala politički se aktivirati, u nekoliko navrata izašla je iz uloge 'majke domaćice'. Između ostalog i 2020., kada je Navaljni bio otrovan novičokom i kada je javno zahtijevala od Putina da se dozvoli da njezin suprug bude pušten na liječenje u Njemačku.

Navaljnaja je i sama nekoliko mjeseci ranije preživjela pokušaj trovanja u Kalinjingradu. Pokušaj ubojstva je vjerojatno bio namijenjen samom Navaljnom, no ona o tome nije previše razmišljala, kazali su njihovi prijatelji.

Nakon toga se pomalo vratila životu iz sjene, no to je prekinuto 2021., kada je Navaljni uhićen u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju i potom završio iza rešetaka. Kako mu je iz zatvora bilo otežano komuniciranje s javnošću, njegova supruga u posljednjih je godinu dana postala sve vidljivija na međunarodnoj sceni. Kada je dokumentarac o njemu osvojio Oscara, održala je govor na dodjeli nagrada, a javno se obratila i prošli tjedan u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je saznala za suprugovu smrt.

Julija Navaljnaja na dodjeli Oscara Izvor: Društvene mreže / Autor: Oscars

Vjerojatno svjesni potencijala koji Navaljnaja može imati kao liderica oporbe protiv Putina, prodržavni ruski mediji već duže vrijeme pokušavaju je oblatiti. Među pričama koje su kružile o njoj optužbe su o izvanbračnim aferama, o tome da je njezin otac bio agent KGB-a i o njezinom navodnom njemačkom državljanstvu, no sve su demantirane.

Neki analitičari govore da je duh Alekseja Navaljnog sada na neki način reinkarniran u njegovoj supruzi Juliji. 'Ona želi izvršiti zadatak koji je Aleksej ostavio nedovršenim: učiniti Rusiju slobodnom, demokratskom, miroljubivom i prosperitetnom zemljom. Ona će također pokazati Putinu da uklanjanje Alekseja neće uništiti sve ono za što se borio', zaključio je Sergej Guriev, obiteljski prijatelj i istaknuti ruski ekonomist.