NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Može li Flego zamijeniti Jakovčića?

27.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kako je Ivan Jakovčić najavio odlazak u poduzetnike i povlačenje iz politike, kao njegov mogući zamjenik na poziciji istarskog župana spominje se mladi i uspješni gradonačelnik Buzeta Vlater Flego

Predizborne aktivnosti na istarskom poluotoku sve više se zahuktavaju. Nakon što su pulske podružnice IDS-a i SDP-a potpisale sporazum o izbornoj suradnji i nastupu sa zajedničkom listom čiji će nositelj biti aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić, sve otvorenije se postavlja pitanje koga će IDS kao najjača regionalna stranka kandidirati za župana, budući da je Ivan Jakovčić najavio odlazak u poduzetnike i povlačenje iz politike.

Mediji nagađaju o imenima mogućih kandidata pa se tako uz rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponzu i labinskog gradonačelnika Tulia Demetliku, najčešće spominje i buzetski gradonačelnik Valter Flego, a ambicije za funkciju župana ne skriva ni Damir Kajin. Po mnogima, magistar menadžmenta i diplomirani inženjer strojarstva Flego je najperspektivniji kandidat, tim više što je na prošlim lokalnim izborima 2009. dobio 85,4 posto biračkih glasova.

Četrdesetogodišnji buzetski gradonačelnik Valter Flego široj javnosti je poznat kao svojevremeno najmlađi hrvatski gradonačelnik, koji je 2005. u dobi od samo 32 godine preuzeo odgovornost upravljanja gradom. Očito je opravdao povjerenje, budući da je Buzet danas među pet gradova s najvišim BDP-om u Hrvatskoj. Kao što je obećao na lokalnim izborima, svakodnevno prima stranke u svom uredu, a s građanima rado komunicira i na Facebooku.

S obzirom na uspješnost u vođenju Buzeta te popularnost među Buzećanima, ali i šire, mnogi ocjenjuju da ste najizgledniji kandidat IDS-a za župana. Hoćete li se kandidirati?

Nakon tri mandata u Buzetu i brojnih realiziranih projekata, siguran sam da imam dovoljno znanja, energije i odlučnosti potrebnih za istarskog župana i ubrzavanje razvoja Istre.
Ali, pričekajmo stranačku proceduru. Odluku o tome tko će biti kandidat za župana IDS će donijeti brzo, a ja ću svoju kandidaturu sigurno istaknuti.

Vidite li sebe kao Jakovčićevog nasljednika?

IDS je stranka izuzetno kvalitetnih ljudi te sam siguran da će kandidat kojeg stranka izabere biti najbolje moguće rješenje za županiju.

Koja je vaša vizija Istre? Za što ćete se zalagati na čelu županije?

Pričekajmo da stranka donese odluku o kandidatu pa ćemo onda moći razgovarati o viziji Istre, ali i o konkretnim projektima koje je potrebno dovršiti i pokrenuti kako bi se građanima Istre omogućio standard kakav zaslužuju.

Očekujete li da će županijski SDP podržati vašu kandidaturu za župana?

IDS i SDP su i do sada stabilno i odgovorno vodili Istru te sam uvjeren da ćemo i u budućnosti pronaći modele upravljanja Istrom koji će biti najbolji za život građana u Istri.

Kao gradonačelnik Buzeta, čak i u ovim kriznim godinama, uspjeli ste zadržati stopu nezaposlenosti od 4,4 posto (što je tri put manja nezaposlenost od hrvatskog prosjeka) te istovremeno imati i najviši BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj (30 posto veći od prosjeka). Imate li 'recept' kako to uspijevate?

Buzet usprkos krizi koja nas je zahvatila ima poduzeća koje i dalje dobro posluju, a Grad je ostao siguran i stabilan, bez ugrožavanja najvrednijih resursa koje posjeduje. U tome nema neke velike tajne, nego samo rad, rad i konstantna suradnja te komunikacija s građanima.

Što biste istaknuli kao najveće prednosti, a što kao nedostatke ili probleme u Istri?

Istra i Istrijani su i u dosadašnjem razdoblju pokazali da poštuju toleranciju, multikulturalnost, ali i želju da od svog kraja naprave najuspješniji i za život najugodniji kutak naše zemlje. Naravno da je svaki život prožet poteškoćama i problemima, pa ni ovaj naš kraj nije tome izuzetak, no siguran sam svi zajedno imamo znanja i mudrosti odgovoriti tim izazovima.

Kako bi ih se moglo prevladati?

Bez obzira na raznolikosti, kompetencije i različita razmišljanja, ključ rješenja većine problema su ljudi. Siguran sam da ćemo svi zajedno biti dovoljno mudri da Istra i u budućnosti bude predvodnica razvoja i uspjeha naše zemlje.

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, također Buzećan, najavio je da je zainteresiran za mjesto župana 's IDS-om ili bez njega'. Smatrate li ga ozbiljnim konkurentom?

Hoće li se kandidirati, to morate pitati njega. Ono što vam ja mogu reći jest da su Ivan Jakovčić i Damir Kajin udarili dobre temelje Istri. Sad je u Istri stasala jedna nova generacija mladih ljudi, gradonačelnika koji mogu ubrzati razvoj Istre, dati joj novu energiju.

Ima li u radnom tjednu gradonačelnika i slobodnog vremena za kakav hobi? Gdje pronalazite energiju za svakodnevne obaveze i izazove koji predstoje?

Najveća radost na svijetu mi je svakako pješačenje, koje prakticiram gotovo svakodnevno, ponekad i u ranim jutarnjim satima prije posla. Supruga i klinci do sada su mi bili velika potpora u mojemu radu, tako da većinu svoga slobodnoga vremena posvećujem upravo njima.