NEPROBOJNI GUSJENIČAR

Može li američki protuoklopni sustav nauditi novom ruskom tenku?

04.04.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Novi napredni ruski tenk T-14 'Armata' gotovo je imun je na američki protutenkovski raketni sustav TOW, a kako piše američki magazin za međunarodne odnose National Interest, za onesposobljavanje tog tenka trebalo bi ispaliti nekoliko raketa, a ni to ne jamči njegovo potpuno uništenje

'Kao što su viktorijanske dame nosile višeslojne suknje kako bi izbjegle neželjenu pažnju, tako i tenk T-14 ima nekoliko razina zaštite, navodi se u članku objavljenom u National Interestu, u kojem se pojašnjava kako je tenk 'Armata' opremljen aktivnim sustavom zaštite 'Afganit' koji ima različita sredstva za uništavanje, a također upozorava posadu o nadolazećem projektilu.

Napredni sustav zaštite 'Afganit' čine četiri multispektralne instalacije s dimnim bombama čine tenk nevidljiv kako golim okom tako i radarskim sustavom za navođenje. Pored toga, sustav zaštite može uništavati nadolazeće projektile tako što radari automatski okreću kupolu tenka u pravcu projektila nakon čega se aktivira sustav za aktivnu obranu.

U slučaju da sustav 'Afganit' zakaže, na red dolazi sustav dinamičke zaštite 'Relikt', koji omogućuje neutraliziranje neprijateljskog projektila i prije nego što pogodi cilj.

Ukoliko, pak, raketa TOW uspije prevazići sve  zaštitne prepreke, teško da će uspjeti prodrijeti kroz oklop ruskog tenka.

'Probijanje frontalnog oklopa tenka T-14 za TOW-2A bilo bi vrlo problematično. Trebalo bi upotrijebiti mnogo takvih raketa kako bi barem jedna postigla cilj', ističe list koji upozorava kako sustav TOW ipak može izvršiti udar odozgo te bi u tom slučaju sustav 'Afganit' bio nemoćan. Ukoliko, pak, raketa pogodi kupolu tenka, posada zaštićena izoliranom oklopnom kapsulom, najvjerojatnije bi prošla neokrznuta.

Tenk 'Armata' javnosti je predstavljen prije dvije godine Izvor: Društvene mreže / Autor: arronlee33

U zaključku analize liste ističe se kako se protutenkovski sustav TOW-2A može suprotstaviti suvremenom ruskom tenku, no autor članka naglašava kako bi bilo najbolje da se ova dva oružja nikada ne sretnu.

T-14 je po prvi put javnosti prikazan prije dvije godine tijekom vojne parade u Moskvi povodom Dana pobjede. Vojni stručnjaci ističu kako je riječ o 'višenamjenskoj borbenoj platformi' jer se na trup mogu montirati razni oružani sustavi.

Novost kod T-14 jest što u kupoli tenka nema nikoga, već se dva člana posade nalate u posebno ojačanom i oklopljenom odjeljku trupa.

Novi ruski tenk zaštićen je najmodernijim sustavom obrane Izvor: Društvene mreže / Autor: Matsimus Gaming

Glavno naoružanje tenka je top kalibra 125 milimetara iz čije se glatke cijevi mogu ispaljivati i vođene protuoklopne rakete, a ruska vojska tvrdi kako bi se ovaj borbeni tenk mogao razviti u 'potpuno robotizirano borbeno vozilo' te da su su elektronika, brzina i manevarske sposobnosti Armate daleko bolje od onih T-90, glavnog borbenog tenka trenutno u sastavu ruskih kopnenih snaga.

Rusija namjerava proizvesti 2300 novih tenkova T-14 koji bi trebali zamijeniti one koji su sada u aktivnom sastavu.