IZMJENE ZAKONA

Most: Umjesto šminke i PR-a, ukinite pristojbe za turističke zajednice!

20.11.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Zastupnici Mosta u petak su, prije rasprave o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, žestoko napali taj prijedlog. Po Vladinu prijedlogu, od 1. siječnja iduće godine članarina u turističkim zajednicama, za svih pet skupina obveznika, bila bi 12 posto manja, no Most to drži nedovoljnim.

Ta smanjenja ništa ne znače, samo su šminka, PR, zakon bi trebao biti jednostavan - ukidanje pristojbi za turističke zajednice, rekao je Miro Bulj (Most) poručujući kako su ugostitelji, iznajmljivači, OPG-ovi koji se bave i turizmom "na izmaku snaga zbog posljedica pandemije covid-19".

Prema Vladinim objašnjenjima prijedlogom zakona propisuje se smanjenje obveze plaćanja turističke članarine i to smanjenjem stope na temelju koje se članarina obračunava.

Stope za obračun članarine su linearno umanjene te će iznos za plaćanje članarine za svih pet skupina obveznika biti 12 posto manji. Propisuje se i mogućnost da Porezna uprava rješenjem izmijeni visinu mjesečnih predujmova članarine zbog znatnijeg pada poduzetničke aktivnosti u tekućoj, odnosno prema prethodnoj godini ili zbog pada poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom.

Izmjene tog zakona jedna su od dvije točke koliko će ih u petak raspraviti Hrvatski sabor i time zaključiti ovotjedni rad. Glasovanja neće biti.

  • +9
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX