POSLJEDNJI DAN DOGOVORA

Most uložio veto na neke kandidate Domoljubne koalicije

20.01.2016 u 10:07

Bionic
Reading

Nova garnitura koja bi uskoro trebala zasjesti u Banske dvore pod vodstvom Tihomira Oreškovića najvjerojatnije će biti predstavljena javnosti sutra popodne. Danas predstoji još posljednji dan usuglašavanja, u kojem će se, po svemu sudeći, početi koristiti opcija veta

Most je, kao što je to još jučer rekao njegov čelnik Božo Petrov, dobio mišljenje mandatara Tihomira Oreškovića na prijedlog njihovih kandidata za ministre. Radi se o kandidatima za šest ministarstava - uprave, zaštite okoliša, pravosuđa, unutarnjih poslova, gospodarstva i poljoprivrede.

'Zadovoljan sam', kazao je jučer Petrov upitan je li Orešković dao zeleno svjetlo Mostovim kandidatima. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kaže za tportal da su mišljenja većinom dobivena i da se o njima danas raspravlja u Mostu. Jutros je, doznajemo, započela sjednica Nacionalnog vijeća, koja još traje, a pretpostavlja se da će se tijekom dana održati i sastanak Tomislava Karamarka i Bože Petrova s mandatarom Tihomirom Oreškovićem.

Kao i Mostovim kandidatima, Orešković prolaz mora dati i kandidatima Domoljubne koalicije. Odobrenje za kandidate Domoljubne koalicije morat će dati i Most, a kako neslužbeno doznajemo, Most je u nekoliko slučajeva koristio veto.

Pravo veta na Mostove kandidate ima i Domoljubna koalicija, a tek kada se sve tri strane usuglase oko svih kandidata, što bi se trebalo obaviti danas, oni će biti predstavljeni javnosti. To će se, kako je najavio šef HDZ-a Tomislav Karamarko, najvjerojatnije zbiti u četvrtak popodne.

Vlada i njen program u petak će biti predstavljeni Saboru i u njemu će tražiti glasanje o povjerenju. Petrov je uvjeren da ćemo u petak imati novu Vladu. 'Na osnovi posljednjih razgovora koje sam obavio, iskreno ne vidim situaciju u kojoj bi se moglo dogoditi da Orešković mora tražiti produljenje roka za sastavljanje Vlade', kazao je jučer Petrov.