KOSOR I RAČAN DOBILI POVELJU RH

'Most prema EU je gotov, možemo preko rijeke'

29.06.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Nakon svečane sjednice Sabora predsjednik Ivo Josipović uručio je Povelju Hrvatske bivšoj premijerki Jadranki Kosor za uspješno vođenje i završetak pregovora o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji te posthumno bivšem premijeru Ivici Račanu, koji je bio premijer od 2000. do 2003. te je zaslužan za uspješno zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za promicanje Hrvatske u svijetu

'Ulaskom u EU ostvaren je generacijski cilj koji znači prekretnicu u razvoju Republike Hrvatske, i to je bio nacionalni cilj oko kojeg je postojalo jedinstvo svih stranaka u Hrvatskoj. Ivica Račan bio je pravi europejac, čovjek s vizijom koji je Hrvatsku vidio kao europsku državu. Na kraju našeg europskog puta, bivša premijerka Jadranka Kosor bila je osoba koja je potpisala pristupni ugovor, uložila silnu energiju i napravila sve da budemo članica. Najmanje što mogu učiniti sjećajući se svega što je učinjeno na tom dugom putu jest dodijeliti Povelju RH', rekao je dodjeljujući povelje predsjednik Josipović.

U ime Račana Povelju je primila njegova udovica Dijana Pleština, a zahvalu je izrekla u svoje i Račanovo ime Jadranka Kosor.

'Ovo je priznanje koje dijelimo sa stotinama i stotinama, možda i tisućama, znanih i neznanih imena koja su utkala svoj rad, energiju, vjeru i hrabrost u put u EU. Zamislimo ovaj put kao građenje mosta, neke dionice bile su osobito teške, a Ivica Račan radio je samozatajno čak i u nepovoljnim okolnostima. Ono što je mene zateklo u gradnji toga mosta je bilo u nepovoljnim okolnostima, rijeka je nabujala i bila je puna prepreka i rekla bih, udaljila je tu obalu. Ipak, radili smo energično i hrabro, most je gotov, valja nama preko rijeke', kazala je bivša premijerka te se prisjetila pjesme Dobriše Cesarića 'Slap' i rekla kako je svaka kap pridonijela tom slapu.

'Neka živi Republika Hrvatska u Europskoj uniji', zaključila je Kosor.

270989,270891,270820,270132