GRAĐEVINA IZ LETKA FIMI MEDIJE

Most na Dravi od milijardu kuna stršat će nad nepostojećom akumulacijom

12.07.2011 u 08:07

Bionic
Reading

Fimi media izradila je 2009. godine letak o gradnji mosta preko Drave kod Osijeka u okviru autoceste koridora VC, na pet stranica, u boji sa slikama, štampan u 100 komada. Zbog sumnji u pljačku novca iz svih većih javnih poduzeća Fimi media u međuvremenu je postala sinonim za dosad najveću hrvatsku pravosudnu istragu, a gradnja mosta iz letka uspješno upravo počinje

Premijerka Jadranka Kosor otvorila je jučer radove na mostu preko Drave kod Petrijevaca, nedaleko od Osijeka, za što će hrvatski porezni obveznici morati platiti 950 milijuna kuna, bez PDV-a. Posao je 2009. godine bivša

uprava HAC-a, na čelu s USKOK-ovim optuženikom Josipom Prskalom, sklopila s građevinskim konzorcijem: Viadukt d.d., Osijek-Koteks d.d., Konstruktor-inženjering d.d., Skladgradnja-Grup d.o.o. i Hidroelektra niskogradnja d.d.

Most dugačak 2,5 kilometra nastavak je gradnje autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, kojim građevinarci prelaze u Baranju, prema granici s Mađarskom. Naoko velebna građevina, usred šume, daleko od očiju prolaznika, fotografa i šetača, na vidiku jedino vozačima automobila i kamiondžijama, ovaj most građevinski je usklađen s jednom fantomskom akumulacijom čija je gradnja jednako neizvjesna koliko ekološki štetna i preskupa.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potvrđuju da se pri projektiranju mosta mislilo na taj Višenamjenski hidrotehnički sustav Osijek (VHS Osijek), o kojem već godinama trube lokalni političari, ali koji bi značio ekološku katastrofu za poplavne šume, dravske meandre i staništa životinja uzvodno od Osijeka do Petrijevaca. 'Iz HAC-a su nam dali informaciju da je projekt mosta Drava usklađen s projektom Višenamjenskog hidrotehničkog sustava. Prilagodbe su bile na stupištima mosta, stupišta su prilagođena trlocrtno, nacrtno i visinski VHS-u', saznajemo od Marine Halužan, glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tlocrtno, nacrtno i visinski – znači most će metrima stršati iznad površine Drave čekajući godinama da se pod njim poplavi akumulacija čije gradnje po svemu sudeći nikada neće biti. Čitav tok rijeke Drave zaštićen je ekološkom mrežom zbog velike bioraznolikosti i krajobraznih posebnosti, ali to nikako nije jasno graditeljima, kao ni proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava u okviru kojega je sada taj djelomično prirodno očuvan riječni tok.

Besmislenost potapanja 3740 hektara šuma, oranica i riječnog korita na trenutak je uvidjela i Vlada RH kada je lani u travnju VHS Osijek proglasila zastarjelim. 'Aktivnosti na projektu VHS (Višenamjenskog hidrotehničkog sustava) Osijek prestale su tijekom Domovinskog rata', zaključeno je u tadašnjoj Vladinoj energetskoj odluci. Racionalnost se, kako je otkrio tportal, ubrzo pokazala privremenom, jer je u travnju ove godine Vlada opet predložila financiranje VHS-a iz europskih fondova u okviru Dunavske strategije.

U nedavnom razgovoru za tportal Martin Schneider-Jacoby, stručnjak međunarodne organizacije Euronatur, najavio je da će se ekološke udruge svim snagama založiti da Europska unija odbije financirati sve takve projekte, pa i VHS Osijek, kojima bi se nastavilo kanaliziranje rijeka, kamenovanje obala, potapanje staništa i slični hidrotehnički radovi koji nisu u skladu s načelom 'više prostora rijekama'.