reakcije sudionika

Moskva poziva potpisnike iranskog nuklearnog sporazuma da 'ispune svoje obveze'

08.05.2019 u 14:34

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu pozvala preostale potpisnike iranskog nuklearnog sporazuma, nakon povlačenja Sjedinjenih Država prošle godine, da 'ispune svoje obveze' kako bi spasile taj dugo dogovaran tekst potpisan 2015

'Jedini praktični koraci koje treba poduzeti za rješenje situacije u vezi sporazuma je uvjeriti sve sudionike u potrebu ispunjavanja njihovih obveza', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora u Moskvi s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Lavrov je opisao sporazum, koji uključuje Rusiju, Kinu, Europsku uniju i Iran ' vrlo složenom i uravnoteženom konstrukcijom koja je oslabljenja' povlačenjem Sjedinjenih Država prije točno godinu dana.

Iransko Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti najavilo je u srijedu da će zemlja prestati ograničavati svoje rezerve teške vode i obogaćenog uranija, čime odustaje od svojih obveza preuzete u sklopu sporazuma zaključenog u Beču 2015.

Taj sporazum je omogućio Teheranu ukidanje dijela međunarodnih sankcija, ali Sjedinjenje Države su ih ponovno uvele, što je ozbiljno pogodilo njegovo gospodarstvo i trgovinske odnose s drugim zemljama sudionicama sporazuma.

Kremlj je osudio 'nerazuman pritisak' na Iran i istaknuo 'nepromišljene mjere' Washingtona koje su izazvale krizu.