slijede sankcije

Reakcije na objavu Irana o djelomičnom povlačenju iz nuklearnog sporazuma

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2019 12:39
  • Objavljeno 08.05.2019 u 12:39
Hasan Rohani i Vladimir Putin

Hasan Rohani i Vladimir Putin

Izvor: Pixsell / Autor: NN

Francuska i Kina naglasile su u srijedu važnost očuvanja i provedbe nuklearnog sporazuma sklopljenog s Iranom, dok je Rusija naglasila da je taj potez odgovor na američko povlačenje, a Izrael odmah istaknuo da neće dopustiti da se Teheran domogne nuklearnog oružja

Iran je u srijedu objavio da odustaje od nekih obveza koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., godinu dana nakon što je iz njega izašao Washington.

Predsjednik Hasan Rohani o tome je izvijestio veleposlanike velikih sila koje su još uvijek dio tog sporazuma, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije.

Francuska je priopćila da želi održati nuklearni sporazum živim, ali je upozorila Teheran ako se ne bude pridržavao svojih obveza da će se na stolu naći pitanje pokretanja mehanizma koji bi mogao dovesti do sankcija.

'Danas ništa ne bi bilo gore nego da se Iran povuče iz sporazuma', rekla je francuska ministrica obrane Florence Parly za BFM TV/RMC radio.

Ona je kazala da europske potpisnice nuklearnog sporazuma čine sve što mogu kako bi ga održale živim organizirajući inicijative za pomoć iranskom gospodarstvu usprkos američkim sankcijama.

Međutim, upozorila je da će biti posljedica, a moguće i sankcija ako Iran prekrši sporazum.

Kina je priopćila da nuklearni sporazum treba biti u potpunosti proveden i da sve strane imaju odgovornost da osiguraju da se to i dogodi.

Europska unija je u 'fazi procjene' situacije. 'Sadržaj poslanih poruka mora se analizirati', rekao je visoki dužnosnik EU-a koji je želio ostati anoniman.

Dodao je da će se idućih dana održati konzultacije Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Ministri vanjskih poslova imat će prvu priliku da razmotre razvoj događaja na redovnom sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, a eventualnu odluku o ponovnom uvođenju sankcija moraju podržati sve zemlje članice.

Rusija je osudila nerazumni pritisak koji trpi Iran i zbog kojeg je objavio da prestaje provoditi dijelove sporazuma koji je sklopljen 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 'rekao je da nepromišljene i samovoljne mjere koje vode do nerazumnog pritiska na Iran' dovode do protumjera, objavio je novinarima glasnogovornik Dimitrij Peskov.

Istaknuo je da Rusija ostaje predana sporazumu.

Donald Trump se prije godinu dana, 8. svibnja 2018. povukao iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji je trebao spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga suviše popustljivim prema Iranu.

Od tada američki predsjednik, na veliku žalost svojih europskih saveznika koji su i dalje privrženi ugovoru, neprestano pojačava 'kampanju najvećeg mogućeg pritiska' na iranski režim.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif poručio je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, koji je rekao da je situacija oko nuklaernog sporazuma postala neprihvatljiva, da je iranska odluka pravno utemeljena, te da ne krši originalne uvjete sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Izrael neće dopustiti Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja.

'Jutros sam čuo da Iran namjerava nastaviti svoj nuklerani program', kazao je. 'Nećemo dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Nastavit ćemo se boriti protiv onih koji bi nas ubili'.

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da će Iran prestati ograničavati rezerve teške vode i obogaćivanja uranija, na što se obvezao u sporazumu.

Predsjednik Hasan Rohani je u govoru na nacionalnoj televiziji rekao da pet velikih sila koje su i dalje dio sporazuma imaju 60 dana da provedu svoje obveze, 'posebno u naftnom i bankarskom sektoru', inače će Iran prestati provoditi i druge obveze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!