javlja izvestija

Moskva okreće ploču: Dopustit će da brodovi sa žitaricama napuste Odesu

06.06.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Ruska vlada planira dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, prema novinskom izvješću, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašica i gladi

Rusko vodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija pozivajući se na vladine krugove.

"U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda", navodi se u izvješću od ponedjeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bospora.

Ovaj korak dolazi u vrijeme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svjetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a kolaps njezinih isporuka nakon ruske invazije jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Mackyja Salla kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je zanijekao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuje se u srijedu u Ankari radi razgovora o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

  • +15
Rat u Ukrajini 06.06.2022. Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK