STIGLA VODA

Mornarica gasi žeđ na zadarskim otocima

Vodonosac Zrmanja

Vodonosac Zrmanja

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Ivanov

Žitelji žednih zadarskih otoka mogu odahnuti jer im je od jutra na raspolaganju vodonosac Hrvatske ratne mornarice (HRM). Rezultat je to načelnog dogovora između zapovjednika HRM-a, kontraadmirala Ante Urlića i zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je odobrio ministar obrane Ante Kotromanović. Prvi su vodu dobili žitelji otoka Iža

Prvog čovjeka Zadra istovremeno su razveselile i najave iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o financijskoj injekciji koja će osigurati nastavak rada vodonosca Zrmanja pa će tako otoci zadarskog arhipelaga do kraja sezone imati na dispoziciji dva broda koji će vodom opskrbljivati otočane i njihove goste.

Vodonosac Hrvatske ratne mornarice u četvrtak je oko deset sati isplovio iz Zadra prevozeći do otoka Iža oko 320 kubika vode, dok je 'Zrmanja' vodu dostavila Silbi i to zahvaljujući sredstvima Zadarske županije od 80.000 kuna.

Do danas, zadarski su otoci 'potrošili' svih predviđenih 31.000 kubika vode po subvencioniranoj cijeni, ali su zadarske gradske vlasti objavile da su u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i Hrvatskom ratnom mornaricom riješili pitanje prijevoza vode na otoke, izvještava Slobodna Dalmacija

'Prvim danom kolovoza zbog suše koja nas prati drugu godinu u nizu presušila su sva sredstva namijenjena koncesionaru koji prevozi vodu na naše otoke. Nakon informacije o dodatnoj financijskoj pomoći države i on nastavlja s dostavom vode tako da uistinu imamo razloga za optimističan pogled u nastavak sezone', kazao je Vrančić koji je ovu dobru vijest obznanio na sjednici zadarskog Gradskog vijeća.

Na zadarske otoke lani je preveženo 51.000 kubika vode, a otprilike toliko će trebati i za ovu godinu, procjenjuje Ivica Katić, gradski pročelnik za otoke.

'Lani je u ovo vrijeme na zadarske otoke dostavljena ista količina vode, a u kolovozu bismo im trebali prevesti još oko 11.000 kubika, ali još ćemo vidjeti hoće li se i kada popraviti hidrološka situacija i što će se događati u rujnu. Za ugovoreni ovogodišnji iznos od milijun i 850 tisuća kuna preveženo je 31.000 kubika, a za prijevoz potrebnih i očekivanih 51.000 kubika treba nam još oko milijun i 200 tisuća kuna. Naravno, angažiranje vojnog vodonosca će bitno smanjiti te troškove', kaže Katić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi