VIŠE OD POLA U ŠTRAJKU

Mornar poziva na pregovore, nastavak štrajka u ponedjeljak?

25.09.2015 u 15:48

  • +2

Prazne učionice na prvi dan štrajka učitelja u hrvatskim školama

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Štrajk nastavnika i znanstvenika, koji je jutros započeo u osnovnim, srednjim i visokim školama u organizaciji četiriju sindikata koji traže povećanje plaća zaposlenika za četiri posto, po školama se provodi vrlo raznoliko

U dvije najpoznatije zagrebačke gimnazije, u V. i XV., radi oko pola nastavnika, a došlo je relativno malo učenika. U Osnovnu školu Ivan Merz u centru Zagreba došla su tek 24 učenika od ukupno 430, a samo 12 djelatnika škole od njih ukupno 60 obavlja svoj posao; ostali su u školi, ali su u štrajku. S druge strane cijela OŠ Gračani radi – svi nastavnici su na poslu, a i većina učenika je u razredima.

'Naša škola nije u štrajku. Svi nastavnici došli su na posao', rekla je tajnica OŠ Gračani dipl. jur. Danijela Šarić.

'Vidim da kolege, u situaciji u kojoj im se u slučaju da štrajkaju oduzima dnevnica za današnji dan, nisu oduševljeni štrajkom. Svi su došli i sve funkcionira kao i svaki drugi dan. Neki učenici nisu došli na nastavu jer su njihovi roditelji mislili da je neće biti. No riječ je tek o pojedincima', pojasnila je.

Prof. Ivan Novosel kaže da prema njegovoj procjeni u V. gimnaziji štrajka oko pola nastavnika.

'Došlo je nešto učenika mada smo se jučer dogovorili da nikome nećemo pisati neopravdane. Imali smo dogovor na razini škole da ćemo mi koji radimo održati nastavu, ali da nećemo raditi problem ako netko ne dođe. Ipak nikoga nismo ni zvali u školu niti odvraćali', rekao je profesor fizike i informatike.

Prema prof. Emilu Gaalu iz MIOC-a u školi radi možda malo više od pola nastavnika.

'Ja sam uvijek za štrajk jer su nastavnici potplaćeni, no istina je da vrijeme pred izbore nije najbolje za njegovo organiziranje', rekao je prof. Gaal.

'U našoj školi nastavnici su dosta podijeljeni. Neki štrajkaju, a drugi ne. Većina onih koji ne štrajkaju smatraju da tajming štrajka nije dobar, odnosno da nije korektno da vlada koja je na odlasku sljedećoj, koja god bila, ostavi u proračunu novu financijsku obavezu', objasnio je Gaal.

Različite brojke

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u 47 posto srednjih škola u jutarnjoj smjeni štrajkalo 75,8 posto članstva sindikata te da nastave nema u gotovo nijednoj srednjoj školi u Hrvatskoj, a ponegdje je krnja.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je 83,73 posto njihovih učitelja u štrajku, napominjući da taj sindikat djeluje u više od 850 podružnica u Hrvatskoj.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić za tportal je rekao da je oko 59 posto njihovih članova u štrajku.

'To su vjerodostojni podaci prikupljeni do 14 sati iz 259 škola od 331 osnovne i srednje škole u kojima ovaj sindikat djeluje. Mi se s brojkama nikada nismo igrali', rekao je Stipić.

Kako stvari stoje štrajk se nastavlja

Na pitanje kakvi su planovi za dalje, za sljedeći tjedan, prvi čovjek Preporoda rekao je da tek treba vidjeti.

'To ćemo morati koordinirati s kolegama iz drugih sindikata. Prvi dan je uvijek takav da se sve snage trebaju uprijeti da odaziv bude što bolji. No sada imamo još subotu i nedjelju za donošenje trezvenih odluka. Kako sada stvari stoje štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva', rekao je Stipić i dodao kako ne može reči da je zadovoljan, ali da istovremeno pripada onoj skupini ljudi koji se nikada nisu diskreditirali nikakvim krivim podacima.

'Bio bih sretniji da je postotak umjesto 59 posto 79 posto, no ovo su egzaktni podaci. U štrajkovima se često ratuje podacima. S jedne strane su brojke vlasti, a s druge sindikati. Od naših članova danas je štrajkalo oko 3600 članova', istaknuo je Stipić.

No Mihalinec je rekao da su sindikati osnovnih i srednjih škola dobili iz Ministarstva poziv na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, tek trećeg dana štrajka. Potvrdio je da će mu se odazvati, ali i naglasio da neće učiniti ništa na štetu svojih članova.

Mornar: Ja sam za pregovore, ali na temelju istina

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar jučer se nastavnicima obratio otvorenim pismom u kojem je istaknuo da smatra da su plaće u obrazovanju manje su nego što su oni svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužili.

No Mornar ističe da tom problemu treba prići na način da se na temelju vjerodostojnih podataka i uz konstruktivan razgovor u konačnici postigne pravednost za svakog djelatnika te da se motiviraju i dodatno nagrade oni koji se nesebično iz dana u dan na svojim radnim mjestima zalažu za stvaranje boljeg društva kroz obrazovanje.

'Neprihvatljivim smatram iznošenje netočnih podataka kao argumentaciju za štrajk. Nadoknadu za izgubljenih 4-8-10 posto obrazovanje je u nekom obliku, u cijelosti, dobilo odmah... Prosječna plaća koju nastavno osoblje s VSS-om dobiva u srednjim školama iznosi 6.560,48 kn, a u osnovnim školama 6.365,38 kn. To je izračunato na temelju platnih lista u sustavu koji vodi FINA, a kojeg i školske ustanove koriste za obračun i isplatu plaća, što je u svakom trenutku provjerljivo. Iako po mome mišljenju premale, te su plaće ipak značajno veće od onih s kojima u javnost izlaze sindikati', poručio je ministar u priopćenju koje možete pročitati na ovom linku

Mornar: Ne znam što će biti u ponedjeljak

Repoterka televizije N1, Katarina Brečić, jutros je na svojem Twitteru objavila sljedeći post: 'Ministar Mornar o štrajku prosvjetara: Neki rade, neki ne. Ne znam što će biti u ponedjeljak'. Naime, sindikati su više puta najavljivali da će štrajkati sve dok se njihov zahtjev ne ispuni.
U srednjoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu objavljeno je da svi učenici u ponedjeljak trebaju doći na nastavu jer će u protivnom dobiti neopravdane.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Ribić ocijenio je da su pozivanjem dvaju sindikata iz Vertikale na sastanak, bez Sindikata visokog školstva i znanosti, u Ministarstvu željeli izazvati podjelu unutar Vertikale, ali im to neće uspjeti. Dodao je kako su prozreli namjeru Ministarstva da pokušajem pregovora onemogući štrajk, pa će na razgovor poslati štrajkaški odbor, koji je jedini ovlašten razgovarati vrijeme štrajka.