POSAO DOVEDEN U PITANJE

MORH želi prodati 65 'oklopnjaka' Emiratima, Patria ne da

Bojno vozilo Patria (5)

Bojno vozilo Patria (5)

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Ministarstvo obrane i finska tvrtka Patria došli su u sukob nakon što su Finci posumnjali da MORH bez njihova znanja želi prodati Ujedinjenim Arapskim Emiratima 60-ak oklopnih vozila AMV 8x8 koji su napravljeni za Hrvatsku vojsku, doznaje Jutarnji list. Vrijednost je tih vozila 150 milijuna eura

Prije nekoliko mjeseci delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bila je u posjetu MORH-u kako bi razgovarali o oklopnom vozilu te im je na jednom vojnom poligonu napravljena i demonstracija vozila. Arapski gosti, konstatira Jutarnji list, iz Hrvatske su otišli jako zadovoljni, no taj posjet i prezentacija alarmirali su vodeće ljude u finskoj tvrtki. Oni su smatrali da se MORH ponaša nekorektno te da pokušavaju prodati isti tip vozila na tržište na kojem se Patria već dvije godine bori da dobije natječaj za prodaju 700 oklopnih vozila.

Patria je, navodno, uputila i vrlo oštro pismo MORH-u u kojem se ističe kako je takvo ponašanje nedopustivo. Priča je eskalirala kad je na nedavnoj vojnoj izložbi u Abu Dhabiju tvrtka Đuro Đaković, koja i proizvodi ova vozila za MORH, trebala s predstavnicima Emirata sklopiti ugovor o prodaji 65 vozila, no sve je to Patria zabranila.

Iako i u Patriji i Đakoviću oštro demantiraju takve navode, u službenom odgovoru finske tvrtke Jutarnjem listu potvrđuje se kako je postojala namjera prodaje hrvatskih vozila u tu zemlju.

'Koliko je Patriji poznato, postojala je komunikacija između poslovnog subjekta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je zatražio orijentacijsku ponudu od hrvatskoga poslovnog subjekta, s kojim Patria uopće nema ugovorni odnos. U ovoj komunikaciji, a Patria je s njome bila tek naknadno upoznata, nije uzeto u obzir da se hrvatska oklopna vozila značajno razlikuju u odnosu na stvarne potrebe kupca iz UAE. Modifikacija hrvatskih vozila imala bi za posljedicu troškove neusporedivo veće od troškova proizvodnje potpuno novih vozila, izgrađenih u skladu s potrebama i zahtjevima Ujedinjenih Arapskih Emirata', stoji u odgovoru.

Neslužbeno, spomenuti poslovni subjekt je upravo MORH, a finska tvrtka taj potez smatra nelegalnom konkurencijom u trenutku dok se bori za natječaj vrijedan oko 900 milijuna eura.

Reakcija tvrtke Patria očito je ponukana i prijašnjim izjavama ministra obrane Ante Kotromanovića koji je rekao kako bi MORH želio prodati 40 do 50 vozila koja su naručena za Hrvatsku vojsku, a nisu im potrebna te bi se novac usmjerio na gradnju brodova za Obalnu stražu.

Ministarstvo obrane potpisalo je dva ugovora s Patrijom o nabavi 126 oklopnih vozila AMV 8x8. Prvi ugovor za 84 vozila vrijedan je 112 milijuna eura, a drugi ugovor za 42 vozila težak je 68 milijuna eura. Sklopljeno je i nekoliko dodatnih ugovora za opremanje vozila, ali s kime i koliko su ti ugovori vrijedni MORH je proglasio klasificiranim podacima, odnosno vojnom tajnom. Iako je riječ o proračunskim sredstvima, vojnom tajnom proglašen je i podatak koliko je MORH do sada platio Patriji za oklopna vozila i koliko još novca mora platiti. Jutarnji list, na kraju, konstatira kako u konačnici porezni obveznici ne mogu znati koliko će platiti 126 oklopnih vozila jer je to - vojna tajna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!