priopćenje za javnost

MORH odgovara Milanoviću: Vlada nije tražila Počasno-zaštitnu bojnu za Sve svete

30.10.2020 u 15:51

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane RH regairalo je na današnje izjave Zorana Milanovića predsjednika RH nakon što je položio cvijeće na groblju Mirogoj.

Rekaciju MORH-a prenosimo u cijelosti.

'Odbacujemo netočne i neutemeljene tvrdnje da je na inicijativu Vlade RH planirano za danas sazivanje Počasno-zaštitne bojne kako bi Vlada obilježila blagdan Svih svetih. Za današnji dan, Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11.00 sati.

Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušni dan planirani su od 29. listopada do 2. studenog 2020. godine.

Temeljem Odluke o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana, svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata usklađuje se prema protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i obavlja se na sljedećim mjestima: u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na gradskomgroblju Mirogoj u Zagrebu, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu.

Temeljem Odluke ministra obrane i Zapovjedi načelnika Glavnog stožera OSRH, Ministarstvo obrane na takvim događajima pruža potporu', navodi se u priopćenju.

  • +5
Zoran Milanović zapalio svijeću u Aleji branitelja na Mirogoju Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Milanović je, podsjetimo, na Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja u povodu blagdana Svih svetih, a budući da s njim nisu bili premijer i predsjednik Hrvatskoga sabora, kojima je njegov ured jučer uputio poziv da to učine zajedno, novinarima je rekao kako to 'nije trebalo ispasti ovako'.

'Čekali smo do zadnjeg trenutka, svjesni kako se radilo proteklih godina. Tako je bilo zadnjih pet godina, sad odjednom nije, očito je to netko želio izbjeći. Šteta', ustvrdio je.

Poziv iz njegovog ureda, dodao je, upućen je u posljednjem trenutku jer je čekao da poziv pošalju Vlada ili Sabor, kao što je to bilo i ranijih godina, što se nije dogodilo.

'Šteta, sitno petljanje, nekonzistentno. Kad se zna kako se radilo proteklih godina, sad se kao nešto zakompliciralo', rekao je.