SDSS-OVAC BORO RKMAN

'MORH je reagirao kao generalštab 70-ih'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2010 09:49
  • Objavljeno 12.10.2010 u 07:43
Policija ispred redakcije Novosti

Policija ispred redakcije Novosti

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač/CROPIX

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) u Karlovačkoj županiji ima nekoliko aktivnih i snažnih organizacija, poput onih u Krnjaku i Ogulinu, ali sam grad Karlovac ima organizaciju čiji se rad tek konsolidira unatrag godinu dana, rekao je večeras na skupštini karlovačke organizacije predsjednik Izvršnog odbora stranke Boro Rkman

Dodao je da je ta organizacija među 40 stranačkih organizacija, od 98 u Hrvatskoj, za koje je prije desetak dana središnjica SDSS-a u Vukovaru odlučila da su potrebne izvanredne skupštine da bi se potaknuo njihov rad.

Naveo je da je jedan od razloga popis birača na proljeće. On je važan za srpsku zajednicu u Hrvatskoj jer će o broju hrvatskih državljana koji se kroz popis o nacionalnoj pripadnosti budu očitovali kao Srbi ovisiti 'set, nivo i količina prava u kojima će moći participirati' u sljedećih deset godina i poslije, rekao je Rkman.

Važno je, istaknuo je, da stranka ojača do manjinskih izbora idućeg ljeta te zbog sljedećih parlamentarnih izbora.

Najviše se raspravljalo o tome kako privoljeti ljude srpskog podrijetla da se, kako je rečeno, 'ne boje ili ne srame to reći i službeno se izjasniti kao Srbi'.

Predsjednik Županijske organizacije SDSS-a Rade Kosanović rekao je da je 'izjasniti se slobodno Srbinom, i to uzdignuta čela, važno i za manjinu, ali i za većinski narod, jer će samo tako u zajedništvu ostvariti uvjete za bolji život budućim naraštajima'.

Uporan i uspješan rad SDSS-a na pravima povratnika i drugih stradalnika Srba te provedba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina važni su i za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji, posebno kroz poglavlje 23, ocijenio je Kosanović.

Govoreći o naslovnici 'Obadva, obadva su pala' u tjedniku Novosti, Rkman je istaknuo da izdavač lista nije SDSS, nego Srpsko narodno vijeće, te da stranka o tome nije zauzela službeno stajalište, no, dodao je, osobno može reći da je očito riječ 'o kritici dvostrukog aršina, tj. da se kritizira naslovnica samo zato jer se radi o informativnom glasilu srpske nacionalne manjine'.

'Novinar sam i politolog i smatram da je to bila uspješna provokacija lista u propitivanju jesmo li društvo medijskih sloboda ili nismo, te mi je drago što se Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo o tome upravo na način da je uređivačka politika stvar slobode, da su ukusi različiti, ali da time nisu prekršeni nikakvi uzusi i profesionalni standardi. Problem je što se na uređivačku politiku jednog legalnog glasila MORH oglasio kao što bi to 70-ih godina učinio nekadašnji generalštab, koji je propisivao što može, a što ne može proći u društvu', izjavio je Rkman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!