PREGOVORI S PENTAGONOM

MORH bi mogao kupiti američka rabljena vozila iz Iraka

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane RH pregovara s vojskom SAD-a oko mogućeg preuzimanja rabljenih oklopnih, transportnih i medicinskih vozila koje je Pentagon koristio u vojnim operacijama u Iraku

'Možemo vas izvijestiti da je u tijeku rješavanje predmetnog procesa, a nadležne službe MORH-a u stalnom su kontaktu s američkom stranom. Nakon završetka propisanih procesa kako unutar američke administracije tako i unutar MORH-a, javnost će pravodobno biti upoznata' , kratko je očitovanje iz MORH-a.

Zapovjedništvo američke vojske bazirane u Kuvajtu odlučilo je zemljama saveznicama ponuditi na stotine oklopnih, transportnih i medicinskih vozila koje je SAD koristio u vojnim operacijama u Iraku, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o rabljenim vozilima koje američka vojna logistika neće vraćati u SAD, pa će ih potpuno besplatno ponuditi saveznicima, među njima i Hrvatskoj. Vozila su besplatna, a MORH bi snosio visoke troškove eventualnog prijevoza i carinjenja o čemu i ovisi prihvaćanje donacije.
Ako bi se postigao dogovor, vozila bi pomorskim putem bila transportirana najvjerojatnije do Splita. Veći dio vozila nalazi se pod vrućim pustinjskim suncem u golemoj američkoj bazi Arifjan.


Ako Hrvatska prihvati američku donaciju - više od 50 vrsta vozila, bit će to prvi vojni kontingent pomoći SAD-a od početka 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je u Rijeku, u sklopu vojne pomoći SAD-a Jugoslaviji, pristiglo nekoliko stotina tenkova, kamiona, haubica i terenskih vozila. Bilo je to naoružanje koje je SAD koristio u oslobađanju Francuske.

U proteklih nekoliko godina hrvatske oružane snage su od SAD-a u raznim oblicima dobile oko 70 milijuna dolara pomoći i vojne opreme među kojom terenska vozila humvee, radiouređaji i simulacijski sustavi.

Također, prošle godine Vlada SAD-a ponudila je Ministarstvu obrane šest milijuna dolara iz 'Coalition Support Funda' (fond za potporu koalicijskim snagama koje djeluju u Afganistanu) za konačno dovođenje u punu ispravnost radara HRM-a iz sustava 'More'.