CRNE PROJEKCIJE BUDUĆNOSTI

More se sve češće izlijeva, što će biti s priobaljem?

02.11.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Jučerašnje izlijevanje mora duž naše obale, koje je uzrokovala ciklona nazvana Ladislav, nije osamljen slučaj. Stručnjaci upozoravaju da se u posljednjih desetak godina ta pojava sve češće događa, a projekcije za budućnost nisu nimalo optimistične. Priobalni gradovi sve će se češće s tim susretati, a očekuje se da će razina mora u sljedećih sto godina narasti za oko pola metra

Što je zapravo uzrokovalo podizanje mora koje je prouzročilo poplave u Splitu, Rabu, Zadru...? Dr. sc. Vilibić Ivica, znanstvenik sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, pojašnjava da je riječ o dubokoj cikloni u kombinaciji s jakim, ponegdje i orkanskim jugom te niskim tlakom. 'Kada puše jugo, more se nagurava na sjevernom Jadranu i uz našu obalu, a i nizak tlak pridonosi tome', kaže.

Napominje da je bitan faktor visoka toplina mora nakon toplog ljeta i jeseni. Kada je more toplije, brže se širi i kada se zbroje ovi svi faktori, dobivamo scenarij kakvog smo vidjeli u četvrtak. Vilibić pojašnjava da se upravo zbog topline mora, takve poplave najčešće i događaju u jesen.

No, nažalost, nije riječ o izdvojenoj pojavi. Isti scenarij, upozorava, gledamo sve češće u posljednjih desetak godina, a projekcije budućnosti nisu nimalo optimistične.

Iako posebne simulacije za Jadran ne postoje, svjetske klimatske simulacije pokazuju da će se razina mora u sto godina podignuti u prosjeku za 50 centimetara. Sve je to dio klimatskih promjena uzrokovanih ispuštanjem ugljičnog dioksida u atmosferu. 'Zagrijavanje svjetskih mora uzrokuje jače isparavanje, a kada imate više pare, češće se događaju ekstremne situacije poput ovih kojima smo svjedočili proteklog tjedna', dodaje Vilibić. Upozorava da neke mjerne postaje kod nas bilježe sve češće ekstremne rezultate mjerenja razine mora.


Rimske luke metar i pol ispod mora

Što će podizanje mora za pola metra značiti za hrvatska priobalna mjesta, lako je pretpostaviti. Naš sugovornik kaže da podizanje razine mora nije nova pojava. 'Iskopine u Splitu i Kaštelanskom zaljevu pokazuju luke iz doba Rimskog carstva na metar i pol dubine. Dno Dioklecijanove palače je danas također ispod razine mora', kaže.

Naglašava da su već sada problem rive koje su građene prije 100 ili 200 godina, poput one u Starom Gradu na Hvaru ili nekih molova u Šibeniku koji su poplavljeni, a koji su stari stotinjak godina, kada je more bilo niže za 20-ak centimetara.

Promjena sustava gradnje i ogromni građevinski projekti koji bi štitili izložena područja, privremeno su rješenje. 'Venecija gradi sustav brana, no to rješava problem na neko vrijeme. Poplave su sve učestalije i to je činjenica', kaže Vilibić.

'Ako more bude išlo gore i ako se ljudi nastave ovako ponašati s emitiranjem ugljičnog dioksida, neće biti dobro. Zamislite samo što bi bilo sa Splitom da more naraste za dva metra! O tome nitko ne razmišlja', zaključuje.
223690,13034,83303,216469
Treba smanjiti stakleničke plinove, a ne postavljati zrcala u svemir

U studiji predstavljenoj 2010. u uglednom časopisu PNAS upozorava se da je rješenje u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova te da se vlasti ne mogu pouzdati u dosad predstavljene metode geoinženjeringa kao rješenje za globalne klimatske promjene.

'Oslanjanje na geoinženjering umjesto na kontrolu emisije stakleničkih plinova, bilo bi iznimno riskantno za buduće generacije', rekla je suautorica studije Svetlana Jevrejeva iz britanskog Nacionalnog oceanografskog instituta u Southamptonu.

Bill Gates uložio je golema financijska sredstva u istraživanje raznih modela, no jedna od autorica studije tvrdi da bi neke metode, poput postavljanja zrcala u svemir ili rasipanja aerosola iz zrakoplova i balona, samo ublažile simptome, dok bi staklenički plinovi ostali u atmosferi.