Poljska

Morawiecki službeno imenovan premijerom u novom mandatu

14.11.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je službeno imenovao poljskog premijera Mateusza Morawieckog za šefa vlade u novom mandatu

Morawiecki je na svečanosti u predsjedničkoj rezidenciji obećao da će nastaviti borbu za poboljšanje životnog standarda ljudi u Poljskoj.

'Naredne četiri godine biti će skok u razvoju. Pokazati će Poljacima da je željeni europski životni standard sve bliži', rekao je Morawiecki.

Njegova je zadaća sada predstaviti ministre predsjedniku Dudi koji će potom potvrditi novu vladu. Morawiecki ima dva tjedna da dobije povjerenje u donjem domu parlamenta Sejmu u kojem njegova socijalno konzervativna stranka Pravo i pravda (Pis) ima većinu.

O povjerenju novoj vladi će se najvjerojatnije glasati sljedeći tjedan, u utorak. Nova vlada uglavnom će biti sastavljena od dosadašnjih ministara, uz neke promjene, poput uspostave novog ministarstva koje će biti zaduženo za obnovljivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena. Vraća se i ministarstvo za nadzor tvrtki pod kontrolom države.

Također, za europsku politiku više neće biti nadležno ministarstvo vanjskih poslova koje opet vodi Jacek Czaputowicz.

Europska politika bit će povjerena Konradu Szymanskom, dosadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova zaduženom za taj sektor koji će odsad biti u premijerovoj izravnoj nadležnosti.