otok gubi draž

Poljski imigranti se zbog kaosa uzrokovanog Brexitom sve masovnije vraćaju u domovinu

  • Autor: Davorka Grenac
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 09:45
  • Objavljeno 20.10.2019 u 23:30
Putnici čekaju polazak na terminalu 5 londonske zračne luke Heathrow

Putnici čekaju polazak na terminalu 5 londonske zračne luke Heathrow

Izvor: EPA / Autor: Neil Hall / EPA

Poljske vlasti naveliko pozivaju svoje emigrante u Britaniji na povratak u domovinu. U odnosu na trenutni kaos zbog Brexita, slika Poljske čini se prilično idiličnom: Od svih zemalja bivšeg Istočnog bloka ona je ulaskom u EU najviše profitirala. Ekonomija joj neprekinuto raste - ove godine 4,5 posto - nezaposlenost je rekordno niska i nedostaje radne snage, a BDP je po glavi stanovnika s 32 posto europskog prosjeka narastao na 60 posto. Zbog rastućih troškova života i pada vrijednosti funte Otok je migrantima sve manje privlačan, pa Britanci kukaju zbog manjka uvezene radne snage

'Vaša odluka je smiješna. Radio sam u Ujedinjenom Kraljevstvu 15 godina, plaćao tisuće funti poreza, u svojem restoranu zapošljavao desetak radnika. Podsjećam vas: stalno gostujem u britanskim medijima, kuhao sam za kraljevsku obitelj i bio glavni chef za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. godine', obraća se putem Twittera Damian Wawrzyniak Home Officeu, britanskom ministarstvu unutarnjih poslova, nakon odbijenice njegova zahtjeva da mu odobre neograničeni boravak u Britaniji nakon Brexita.

Razočarani Poljak jedan je od 3,8 milijuna građana EU-a koji žive i rade u Britaniji, a ako žele ostati nakon Brexita, obvezni su prema odredbi Home Officea do kraja 2021. podnijeti zahtjev za reguliranje statusa u slučaju da Britanci izađu iz Unije s dogovorom ili do prosinca 2020., ne bude li dogovora. Umjesto neograničenog boravka, Wawrzyniaku je odobreno 'privremeno rješenje', uz napomenu da ne smije napuštati zemlju ako želi dobiti pravo ostanka nakon 2021. godine.

Poput Damiana Wawrzyniaka, milijun imigranata rođenih u Poljskoj i 200.000 druge generacije Poljaka koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu nemaju pojma što će biti nakon 31. listopada, bez obzira na to što se Boris Johnson nagodio s EU-om. Poljaci su im najbrojniji imigranti, brojniji od Indijaca, a nakon engleskog poljski je najrašireniji jezik. Na Otok su masovno nagrnuli nakon ulaska Poljske u EU 2004. godine jer su visokoobrazovani i kvalificirani mladi ljudi radije birali Kraljevstvo nego susjednu Njemačku, tim više što su i ranije poljski migranti rado dolazili na Otok.

'U mojoj zemlji svatko zna nekoga ili ima člana obitelji u Britaniji, pa ne čudi to što je Brexit važan i za nas', kaže za BBC Natasza Styczynska s Europskih studija na Jagiellonian Universityju.

  • +7
  • +4

Britanski premijer Boris Johnson

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Poput Wawrzyniaka, većina ih se nakon dolaska 2004. dobro snašla, a radišni Poljaci otvorili su diljem Britanije 22.000 manjih tvrtki. No sada je teren postao nesiguran, a budućnost neizvjesna te se – sudeći prema napisima u britanskom tisku – nemali broj lomi oko toga hoće li se vratiti kući ili su već krenuli prema Poljskoj.

Ohrabren time, poljski premijer Mateusz Morawiecki na ovogodišnjem je Davosu rekao kako je sretan što se emigranti 'sve više i više' vraćaju kući, pozivajući ih da pomognu rastu poljskog gospodarstva. 'Vratite nam naše ljude', poručuje Britancima. Poziv na povratak poslao je uoči parlamentarnih izbora i veleposlanik u Britaniji Arkadij Rzegocki. 'Poštujte odredbu Home Officea, ma koliko bila kontroverzna', savjetuje im, ali uz uobičajenu konzularnu brigu o sunarodnjacima podsjeća ih na to da 'ozbiljno razmisle o povratku'. Svako malo poljski političari, bilo lijevi, bilo desni, osvanu u Londonu sa zadatkom da vabe mlade profesionalce i studente na povratak.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki

Poljski premijer Mateusz Morawiecki

Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

U odnosu na kaos u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog Brexita, slika Poljske čini se prilično idiličnom, naročito ona populističkog Zakona i reda koji je na listopadskim parlamentarnim izborima osigurao Jaroslawu Kaczynskom novi mandat. Od svih zemalja bivšeg Istočnog bloka ona je najviše profitirala ulaskom u EU. Ekonomija joj neprekinuto raste - ove godine 4,5 posto - nezaposlenost je rekordno niska i nedostaje joj radne snage, a BDP je po glavi stanovnika s 32 posto europskog prosjeka narastao na 60 posto.

Dok je u Poljskoj od 2008. prosječni realni dohodak rastao za 21,7 (u EU je 8,5), u Britaniji je pao za 9,3 posto, što je najgori pad od Napoleonskih ratova 1815. Zbog rastućih troškova života i pada vrijednosti funte Britanija je migrantima danas manje privlačna. Najvećih razloga za odlazak migranata kući ili u druge zemlje EU-a jesu ksenofobija i administrativni izazovi, ali u igru dolazi i ekonomski faktor.

Jaroslaw Kaczynski, šef PiS-a

Jaroslaw Kaczynski, šef PiS-a

Izvor: EPA / Autor: WOJCIECH OLKUSNIK

Da pozivi na povratak baš ne idu u vjetar, pokazuje anketa među 600 poljskih poduzetnika u Britaniji, od kojih 45 posto razmišlja o povratku kući ili odlasku u neku drugu zemlju, dok ih 30 posto izjavljuje da je Brexit izravno utjecao na njihove odnose u sredini u kojoj žive i rade. Posebno ih je kosnula izjava bivše premijerke Therese May da su državljani EU-a 'preskočili red' u potrazi za poslom, kao i svojedobni prijedlog da imigranti plaćaju 65 funti za potvrdu o svom statusu nakon britanskog raskida s EU-om.

'Mnogi pripadnici moje generacije vide priliku u Poljskoj kao nikada do sada', kaže u The Guardianu Agnieszka Smolenska iz varšavskog Centra za političke analize.

Najnoviji podaci pokazuju da je prošle godine Britaniju napustilo 76.000 radnika iz EU-a, dok je broj imigranata iz zemalja izvan EU-a narastao na 159.000, a statistika kaže da se trend nastavlja. Britanci stoga sve više vape za kvalificiranom radnom snagom iz bivših istočnoeuropskih zemalja jer se broj neispunjenih radnih mjesta približava milijunu, naročito u sektoru usluga i prehrambenoj industriji, zbog čega pesimisti predviđaju nestašice i rast cijena.

  • +6
  • +3

Brexit

Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanski ekonomisti vjeruju da neće doći do značajnog odljeva poljskih migranata, da je idilična slika Poljske i poziv veleposlanika Rzegockog na povratak bila predizborna taktika Zakona i reda te da je Brexit samo katalizator za one koji su ionako razmišljali o povratku.

Jer plaće i životni standard u većem dijelu istočne Europe još uvijek zaostaju za prosjekom EU-a, a nastavi li se istočni dio Europe jednakom brzinom približavati najrazvijenijim članicama Unije, Poljska bi se tek 2053. godine trebala izjednačiti s prosječnom stvarnom plaćom eurozone, do 2059. s plaćom u Velikoj Britaniji, a 2077. s razinom vodećih zemalja u EU, izračunala je računovodstvena i savjetodavna međunarodna tvrtka Grant Thornton sa sjedištem u London Cityju. Prema njihovim podacima, stvarne su plaće nakon financijske krize u Poljskoj porasle ipak za samo 22 posto.

To ne iskupljuje Home Office od administrativnog košmara, jer protivnici sporne odredbe poručuju da se rigoroznom birokratskom trakavicom šalje pogrešna poruka radnicima migrantima koji jako nedostaju Britaniji.

Tako i proslavljeni chef Damian Wawrzyniak na Twitteru piše: 'To je uvreda za mene, moju djecu i prijatelje koji su došli nakon što je Poljska pristupila EU. Osjećam se nepotrebnim. Nije riječ o novcu. Došao sam legalno, nikad nisam imao problema sa zakonom, u zadnjih 15 godina nisam nijedan dan izostao s posla. Zašto moram ponovno dokazivati da zaslužujem ostanak?'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!