MILANOVIĆ ZA NOVI LIST

'Moramo biti spremni u svakom trenutku preuzeti vlast u Hrvatskoj'

08.01.2016 u 10:16

Bionic
Reading

Zoran Milanović, šef SDP-a i premijer na odlasku u razgovoru za Novi list kazao je da 'kad HDZ bude kao njemački CDU , a to će biti možda za sto godina, onda će se u SDP-u razgovarati o mogućnosti suradnje s njima'

Upitan zašto se nakon 8,5 godina ponovno odlučio kandidirati za predsjednika stranke kazao je da su 'očekivanja od predsjednika SDP-a u zadnjih su deset godina strahovito narasla'.

'Kad smo 2003. uvjerljivo izgubili izbore, ne sjećam se da je netko od toga radio neku veliku dramu. S mojim dolaskom na čelo stranke, od predsjednika SDP-a očekuje se izborna
pobjeda i da bude premijer. Naši su rezultati u tom razdoblju uvijek 33 posto ili više, samostalno ili u koalicijama. HDZ više nema nikakav primat, natjerali smo ih u koaliciju s brojnim strankama, ali niti to nije bilo dovoljno da u Hrvatskoj osvoje više mandata nego naša koalicija. To je ta nova snaga SDP-a kao moderne hrvatske ljevice, progresivne i borbene', kazao je Milanović.

Nije isključio mogućnost da vlast u državi preuzme bez novih izbora.

'Moguće je. Ne želim spekulirati, ali ovo što se događa u Hrvatskoj, ta Vlada koja se sastavlja, nije normalno. Zato moramo u svakom trenutku biti spremni ponuditi se Hrvatskoj', istaknuo je Milanović.

Smatra da nije pogriješio jer ukinuto saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu jer je, kako je rekao, riječ o mjestu na kojem se plače za ustašama.

'Na Bleiburgu skoro nitko nije pogubljen. U tim danima na kraju Drugog svjetskog rata vna drugim mjestima ubijeno je desetke tisuća ljudi . Zato je to što se događa na Bleiburgu komemoriranje propasti NDH, jedne nacističke državice i ništa drugo. Tezno da, ali Bleiburg to su ustaše. I danas bi napravio isto vezano uz pokroviteljstvo', kazao je Mialnović.

Čitav intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista.

411160 ,410877 ,411175 ,411085