NATO NA GOTOVS

'Moramo biti spremni braniti Baltik i Moldaviju od Rusije'

25.03.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Visokopozicionirani general NATO-a Philip Breedlove upozorio je da je Rusija okupila dovoljno vojnih snaga za invaziju na Baltik i skrenuo pozornost na potencijalno krizno žarište u Moldaviji, dodajući kako će savez biti spreman odgovoriti na potencijalni napad, javlja EU Observer

'Vojna sila koju Rusiji imaju okupljenu kod istočne ukrajinske granice je ogromna i vrlo spremna. Protiv toga se ne može polovično braniti. Zato trebamo razmisliti o položaju naših saveznika, postavki naših snaga te spremnosti na obranu, naročito kada govorimo o državama Baltika', izjavio je general Philip Breedlove vezano uz potencijalnu eskalaciju sukoba Zapada i Rusije koji se trenutno koncentrira na aneksiju Krima.


Breedlove je govorio u Bruxellesu na forumu u organizaciji njemačkog think tanka Marshall Fund, naglasivši da se Rusiji više ne može vjerovati da će doista ostati unutar svojih granica kada pokrene vojne vježbe. Tako je započelo i vojno preuzimanje Krima, a 'na istočnim granicama Ukrajine je dovoljno vojske koja se vrlo brzo može spustiti i do Pridnjestrovlja'.

Zbog toga se razmišlja i o tome da se snage NATO-a pomakne bliže istoku Europe, a već su borbeni avioni iz Italije i Velike Britanije prebačeni u Poljsku. General Breedlove je izjavio i da je NATO tretirao Rusiju 'kao saveznika', ali da Moskva 'sada povlači protivničke poteze'.

Iz Rusije su pak poručili da se drže međunarodnog prava vezano uz svoje vojne vježbe. Zamjenik ministra obrane Anatolij Antonov je podsjetio da su ruske trupe obišli međunarodni inspektori te dodao da Moskva 'nema što kriti'.