BITKA ZA TRIPOLI

'Moralni' Gadafi ubija ranjene u bolnicama?

24.02.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi u četvrtak je u telefonskoj poruci koju je prenio program libijske državne televizije izjavio kako smatra da libijski prosvjednici služe interesima vođe Al-Kaide Osame bin Ladena te da im se u piće stavljaju halucinogene droge, istaknuvši kako je njegova vlast 'moralna'

'Ti ljudi nemaju pravih, vlastitih zahtjeva, njihovi zahtjevi su - Bin Ladenovi zahtjevi. Hoće li Bin Laden pomoći obiteljima trojice ubijenih vojnika?', rekao je, među ostalim Gadafi. Zavijah, na obali Sredozemlja, nalazi se na glavnoj cesti između libijske granice i Tripolija. U njemu je i naftni terminal.

Spominjući prosvjednike rekao je kako je riječ o 'sedamnaestogodišnjacima kojima prije spavanja daju tablete, a tijekom dana u njihova pića, mlijeko, kavu ili nescafe stavljaju halucinogene droge'. 'Riječ je o kriminalcima... smatrate li logičnim da dopustimo da se ovo nastavi? Ne mislimo da bi ono što se dogodilo u Egiptu i Tunisu trebalo ikada dogoditi u Libiji', ocijenio je Gadafi. 'Narode Zavijaha, zaustavi svoju djecu, oduzmi im oružje, 'odvedi' ih od Bin Ladena, jer će ih te tablete ubiti', pozvao je u svojem govoru Gadafi.

U Zavijahu poginule 23 osobe

Gadafiju odane snage upale su u bolnice u Tripoliju i počeli ubijati protuvladine prosvjednike, koji se primali liječničku pomoć, javlja portal yalibnan.com.

Snage lojalne Gadafiju krenule su u četvrtak u snažan protunapad na pobunjenike koji su zauzeli gradove u blizini prijestolnice, u gradu Zavijahu blizu Tripolija borbe su se nastavile i u večernjim satima, a broj poginulih raste

Libijska oporba već je preuzela nadzor nad središtima na istoku zemlje uključujući i Bengazi, glavni grad regije, a izvješća da je Gadafi izgubio i gradove Misrata i Zuara na zapadu ukazuju da se val pobune bliži Gadafijevom uporištu.

U sukobima između pobunjenika i snaga lojalnih Gadafiju u libijskom gradu Zavijahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, u četvrtak su poginule 23 osobe, a 44 ranjene, izvijestio je libijski list Quryna. Telvizijska postaja Al Džazira prenijela je izjave stanovnika koji su rekli da je poginulih oko stotinu.

Quryna je izvijestila pozivajući se na izvore iz medicinskih službi da 'snažna razmjena vatre' sprječava dopremanje ranjenih u bolnice. List je također napisao da neki stanovnici svoje ranjene članove obitelji sklanjaju iz bolnica iz straha da ne padnu u ruke takozvanih sigurnosnih bojni, snaga lojalnih Gadafiju.

Nije poznat točan broj do sada poginulih u pobuni u Libiji, no humanitarne organizacije procjenjuju na temelju informacija iz bolnica da je broj mrtvih premašio 2000.

Veliki libijski terminali u rukama pobunjenika

Ključni libijski naftni terminali istočno od prijestolnice Tripolija u rukama su pobunjenika, rekli su stanovnici Bengazija u četvrtak. Obrane su pripremljene u nekim dijelovima grada za slučaj napada Gadafijevih snaga, rekli su organizatori otpora koji su uspostavili i odbore za upravljanje gradom. 'Očekujemo napad ali se ne bojimo', rekao je Karim.

Stanovnici Bengazija su priveli i zatvorili osobe za koje tvrde da su plaćenici a dopisniku agencije Reuters pokazano ih je desetak u zgradi suda. Jedna od članica odbora rekla je da će im biti suđeno i istaknula da su 'ubojstva Gadafijev jezik' dok je jezik Gadafijevih protivnika 'jezik ustava'.

SAD traži široki konsenzus glede libijske krize

Predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarat će u četvrtak sa čelnicima Velike Britanije i Francuske o libijskoj krizi a Washington sve opcije drže otvorenim, uključujući sankcije i vojnu akciju.

Švicarska blokirala Gadafijevu imovinu

Švicarska je u četvrtka odlučila 'odmah blokirati imovinu za koju sumnja da pripada  Gadafiju i osobama koje su s njime blisko povezane', objavila je švicarska vlada. Odluka 'stupa na snagu danas i vrijedi tri godine', precizirale su švicarske vlasti.

Putin upozorio Zapad da se ne miješa u zapadnu Afriku

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je u četvrtak Zapad da bi pokušaju miješanja u pobune u Arapskom svijetu mogle na vlast dovesti ekstremiste. 'Morate dati ljudima priliku da izaberu svoju sudbinu i budućnost', rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom